https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jongeren kunnen hun vaccinatie uitstellen, maar moeten rekening houden met geldigheidsduur

Hoe zit het met een eventueel vaccin als je op kamp bent? Stefaan Van Coillie vroeg erom op de gemeenteraad in Roeselare. (gf)
Hoe zit het met een eventueel vaccin als je op kamp bent? Stefaan Van Coillie vroeg erom op de gemeenteraad in Roeselare. (gf)
Thomas Dubois

Jongeren kunnen eventueel hun vaccinatieafspraak afstemmen op examens of kampen, als dit binnen de geldigheidsduur valt. “In het vaccinatiecentrum gaat men daar pragmatisch mee om”, klinkt het.

“Als we de huidige tijdlijn van de vaccinaties tegen covid bekijken, dan komt deze leeftijdscategorie normaal aan bod eind juni, begin juli. Ik weet, er zijn een aantal factoren die voor vertraging kunnen zorgen maar ik denk dat Roeselare mooi op schema zit. Maar toch zorgt dit voor onrust bij deze jongeren”, horen we van Stefaan Van Coillie (CD&V). “Ten eerste, en dit zeker voor de 20-jarigen, bestaat de mogelijkheid dat ze hun eerste vaccin krijgen in volle examenperiode, en dit komt natuurlijk ongelegen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid van nevenwerkingen, waardoor je eventueel 1 of 2 dagen niet kan studeren. Dit is natuurlijk nefast in een belangrijke periode in het leven van deze jongeren.”

“Ten tweede is een deel van deze jongeren ook actief in de leiding van een jeugdbeweging. In juli vertrekken al heel wat Roeselaarse jeugdbewegingen op kamp en zo bestaat de kans dat de helft of meer van de leiding het kamp moet verlaten. Ook niet ideaal. Daarom mijn vraag: bestaat er een mogelijkheid dat de jongeren die nog studeren en die in de leiding van een jeugdbeweging zitten een periode kunnen opgeven die voor hen past om hun vaccin te krijgen? De jeugd heeft het al moeilijk het laatste jaar door alle coronarestricties, dus een oplossing zullen ze zeker waarderen.”

Burgemeester Kris Declercq: “Die bezorgdheid leeft bij veel jongeren, maar ook bij andere leeftijdsgroepen. We houden ons aan de lijn voorgesteld door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Er zijn mogelijkheden om pragmatisch naar een oplossing te zoeken. Normaal kan men de vaccinatie plannen op een ander moment, binnen de voorgestelde termijn. Een uitstel binnen de geldigheidsduur van de vaccinatiecode is mogelijk. Op dit moment gaat men daar op een pragmatische manier mee om. Het beste is contact opnemen met het vaccinatiecentrum.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten