Jan Stoens zit een jaar op de voorzittersstoel in Kortemark

Jan Stoens: “Ik hoop dat ik mijn voorzitterssjerp alsnog een aantal keren kan dragen.” (foto JDK)© (foto JDK)
Jan Stoens: “Ik hoop dat ik mijn voorzitterssjerp alsnog een aantal keren kan dragen.” (foto JDK)© (foto JDK)
Redactie KW

Hij is een bezige bij in de gemeente en in februari zit hij ook precies één jaar de Kortemarkse gemeenteraad voor. Daarnaast voelt Jan Stoens (51) zich vooral wel in zijn vel op en rond D’Elzendam , de ouderlijke woning van zijn echtgenote. Hij blikt als politieker en vooral als mens terug op een bewogen jaar.

“Ik ben een aangespoelde Hoogledenaar”, steekt Jan van wal. “28 jaar geleden kwam ik hier in de Hazewindstraat wonen, in de ouderlijke woning van mijn vrouw, Ann Mesure. We hebben 2 kinderen: Astrid en Amintas. 2020 was een saai jaar. We konden nergens naartoe. Er was niks te doen en op café of op restaurant gaan, was ook niet steeds mogelijk, toch niet op de manier dat wij het gewend zijn. Gelukkig kon ik nog werken, want heel wat mensen zaten dit jaar ook noodgedwongen thuis van het werk. Hier thuis run ik een groentebedrijf: bloemkolen, prei en knolselder. En ja, ik zou het bijna vergeten: we telen ook aardbeien. Wat de politiek betreft, ik jeun me in de functie van voorzitter. Ik mis wel de fysieke bijeenkomsten van de gemeenteraad. Het is jammer dat alles voorlopig via de pc moet gebeuren. Ik nam in februari vorig jaar de fakkel over van Ronny Vierstraete. Net voor mijn eerste raadszitting heb ik een goeie gedronken, maar ik mag toch wel zeggen dat alles redelijk sereen verloopt en dat ik alles goed in de hand houd.”

“Mijn wens voor 2021? Dezelfde als van iedereen, zeker?”

“Ik moet wel telkens aanwezig zijn op het gemeentehuis tijdens de raadszitting, samen met de algemeen directeur. Vandaar dat ik dan ook benadruk dat we het niet te lang mogen doen uitlopen, want ik moet wel voor middernacht thuis zijn. (lacht) Wat ik vooral gemist heb in het voorbije jaar zijn de gewone dingen die jaarlijks terugkeren: de kermissen, de zomerhappening van de landelijke gilde, de koersen, de kerstmarkt, de kooklessen van de Handzaam Cookers en vanzelfsprekend alle politieke activiteiten van Open VLD. Het op reis gaan mis ik niet, want ik ben geen fervent reiziger. Ik trek er graag op uit, maar ik slaap ’s avonds graag in mijn eigen bed. Nog een geluk trouwens dat het geen verkiezingsjaar is, want daarbij speelt het sociale aspect écht wel een grote rol. De mensen weten je als politieker wel op andere manieren te bereiken via telefoon of e-mail.”

Sociale contacten

“Ik hoop dat ik mijn voorzitterssjerp alsnog een aantal keren kan dragen, want tijdens deze legislatuur is een gedeeld voorzitterschap met de CD&V, wat betekent dat ik volgend jaar de sjerp al moet doorgeven. De feestdagen in december, die vierden we met het gezin. De maatregelen zijn wat ze zijn en dienen gevolgd te worden. Ik denk ook niet dat veel mensen staan te popelen om een boete van 4.000 euro te betalen.”

“Ik heb vooral te doen met de jeugd, hun leven ligt al 10 maanden aan banden”

“Of ik wensen heb voor 2021? Natuurlijk heb ik die en die zullen niet veel verschillen met de wensen van ieder ander mens. Voor 2021 wens ik iedereen een hele goeie gezondheid. Vanzelfsprekend wens ik dat die corona eindelijk verdwijnt en dat er dan weer gefeest kan worden en sociale contacten weer mogelijk zijn. Ik heb vooral te doen met de jeugd, want het leven van de jonge gasten ligt al meer dan 10 maanden serieus aan banden, terwijl ze eigenlijk volop van hun leven zouden moeten kunnen genieten. We leven op hoop!”, besluit Jan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier