Jabbeke koopt site Civiele Bescherming

De gemeente heeft plannen met de site waar vroeger de civiele bescherming huisde. © Davy Coghe
Redactie KW

De gemeente koopt het domein van de Civiele Bescherming, het terrein waar Fedasil nu een opvangcentrum heeft geïnstalleerd. Op langere termijn wil men daar een bedrijvenzone oprichten en wat ruimte voor gemeentelijke diensten. Maar de aankoopoptie handelt ook over de bodemsanering.

Jabbeke heeft al lang plannen om op de gronden van de Civiele Bescherming een ambachtelijke zone te creëren. Dat Fedasil daar nu een opvangcentrum voor asielzoekers heeft geïnstalleerd, maakt het dossier iets moeilijker. Maar de grootste hinderpaal zal de aangetroffen PFAS-vervuiling zijn. Op verschillende meetpunten zijn verhoogde waarden vastgesteld. Deze vervuiling komt hoogstwaarschijnlijk door oefeningen met blusschuim.

Toch werd doorgezet met de aankoop van het domein van 11.813 vierkante meter, weliswaar met een beding dat de kosten van een eventuele bodemsanering in mindering van de aankoopprijs worden gebracht. Dit laatste deed zowat bij de hele oppositie de wenkbrauwen fronsen. Zowel Geert Orbie (N-VA) als Reinhart Madoc (Vlaams Belang) wezen op de vervuiling en het risico dat dit met zich meebrengt. Ilse Vandenbroucke (onafhankelijke) meent dat de kostprijs van de sanering wel tot 1 miljoen kan oplopen. “Nu betalen we 1.600.000 euro voor die gronden en voor de aanpalende vervallen woning. Maar zal de hogere overheid nog wel verkopen tegen deze prijs indien de saneringskosten zo hoog zouden oplopen?”

KMO-zone

Burgemeester Frank Casteleyn meent dat het zo’n vaart niet zal lopen, want hij kreeg naar eigen zeggen al indicaties dat de vervuiling al bij al nog meevalt.

In elk geval wil de gemeente het terrein gebruiken om een bijkomende KMO-zone te ontwikkelen. De loods aan de rechterkant van het domein zou gebruikt worden voor de technische dienst, die nu krap behuisd is. Voorts zijn er ook plannen om de dienst cultuur daar een onderkomen te geven. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier