Is Zonnebeke nu een arme of rijke gemeente?

Redactie KW

Tijdens de laatste raadszitting werd in Zonnebeke het meerjarenplan besproken. Volgens de meerderheid zit alles goed terwijl de oppositie praat van de weg naar bloedrode cijfers.

Het werd, net als vorige keer, een marathonzitting van de raad die duurde tot 20 voor twee. Wellicht was er op dit uur niemand meer aan het luisteren naar de zitting die op livestream werd uitgezonden. Belangrijk onderwerp was de bespreking van het meerjarenplan van het meerjarenplan. Volgens schepen van financiën Koen Meersseman ( #Team8980) gaat het met Zonnebeke goed. “ We werken totaal vernieuwend. Projecten worden pas ingeschreven na het verkrijgen van een duidelijk doel e raming Dit om een correct beeld te schetsen naar inplanning in een meerjarenplan en een realistisch beeld weer te geven van de financiële situatie. We gaan er dit jaar wellicht opnieuw op vooruit en de oplopende personeelskosten worden goed beheerd. Toekomend jaar wordt vooral besteed aan grondig onderzoek voor projecten als BKO, scholenbouw, sporthal en de vroegere brandweerkazerne Passendale. Na grondig onderzoek komt de realisatie.” Dit was helemaal niet de mening van de oppositie die zwaar uithaalde.

“Je verwacht de bespreking van een meerjarenplan en het gaat enkel over 2020”, poneerde raadslid Luk Hoflack ( InSamenspraak). Ik zie totaal geen visie. Het is alvast een heel mager beestje. Slechts een goede 30 % van de investeringen wordt gerealiseerd. Alles wordt op de lange baan geschoven en alle projecten zoals de scholenbouw doorlopen een jarenlange lijdensweg. “ Hij werd daarin bijgetreden door Koen Descheemaeker ( N-VA).” ER wordt voor ongeveer 4 miljoen geschrapt met het uitstellen van Sporthal, scholenbouw, bondgenootje enz. . Van 9 miljoen gaat men zonder deze projecten naar 4 miljoen mochten de investeringen worden ingeboekt gaat men duidelijk in het rood. E is geen geld meer voor investeringen als het landhuis, scholenbouw en de Sint Luccaschool. We hebben geen geld meer en geen visie”.

Schepen van sport en onderwijs Jan Vandoolaeghe (# Team8980) stelde dat er voorlopig geopteerd werd voor containerklassen. Architecten werken aan een masterplan om de schoolgebouwen ook te gebruiken voor andere activiteiten tijdens de vakanties. Er komt een grondig onderzoek voor de sporthal om ze daarna grondig aan te pakken. Verder komt er een kunstgrasveld voor SC Zonnebeke. Ook komt er nog volgens schepen Sabine Vanderhaeghen(# Team8980) een renovatie aan het onthaal van Tyne Cot, renovatie van de crypte op het kerkhof, renovatie van de vijvermuur en onderzoek naar de molen van Geluveld en Landhuis. Bij het begin van de raadszitting vroeg raadslid Luk Holack naar de stand van zaken over het Léonieplein in Geluveld. Burgemeester Dirk Sioen zei de kwestie on hold te zetten en te wachten voor een definitieve beslissing na het verschijnen van een boek over Léonie in april volgend jaar.

(NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.