Huis Meheus wordt nieuwe thuis van heemkundige kring in Zulte

Huis Meheus.© gf
Huis Meheus.© gf
Redactie KW

De Zultse gemeenteraad van dinsdagavond 29 juni was de laatste digitale versie. In de volgende gemeenteraad (einde augustus na de vakantie) wil men weer fysiek vergaderen in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangrijkste punt op de agenda was Huis Meheus dat ingericht wordt als cultuurhuis en ook de nieuwe thuis wordt voor de heemkundige kring

Er komt schot in het al jaren aanslepend dossier van het ‘Huis Meheus’, gelegen in de Kerkstraat in de deelgemeente Olsene. Het ‘Huis Meheus’, dat paalt aan het Ontmoetingscentrum in Olsene, krijgt straks een ander uitzicht.

“Het Huis Meheus zal op drie verdiepingen stijlvol ingericht worden als een uniek cultuurhuis en ook de nieuwe thuis worden voor de heemkundige kring”, aldus cultuurschepen Michael Vandemeulebroecke (Open Zulte) tijdens de gemeenteraad.

Origineel karakter wordt bewaard

“De ruimtes op het gelijkvloers en de eerste verdieping worden onder leiding van een interieurarchitect in ere hersteld. Het originele karakter van de woonst zal bewaard worden. Zo krijgen de bestaande spiegels en luchters een plaats in het interieur. Dat is ook zo met de kunstwerken die verwijzen naar de familie Meheus en de geschiedenis van Olsene. Het kostenplaatje van de bijkomende renovatiewerken is geraamd op 582.000 euro.”

Schepen Vandemeulebroecke voorspelt dat het gerestaureerde Huis Meheus een pareltje zal worden, al liet de CD&V-fractie vroeger al horen dat het dossier werd ‘mismeesterd’. Volgens Sally Cozijns (fractieleider CD&V) zal het volledig kostenplaatje op basis van de huidige vaststellingen zelfs 1.037.000 euro bedragen.

Opwaardering gemeentelijk patrimonium

De sanitaire ruimtes in het aanpalend Ontmoetingscentrum krijgen ook een opfrissing. Evenals de doucheruimte en de kleedkamers.

“Hierdoor zal het gemeentelijk patrimonium opgewaardeerd worden. Voor de gemeente en de gebruikers van de zaal is dat een goede zaak. Einde 2019 werd reeds de vernieuwde cafeteria in het Ontmoetingscentrum geopend. Door corona kon deze mooie ruimte tot nog toe niet veel gebruikt worden”, besluit schepen Vandemeulebroecke (RMN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.