Groen wil rollend fonds om huishoudens duurzamer te maken

© (Foto Frank)
Redactie KW

Groen Izegem pleitte er op de gemeenteraad voor om gezinnen met zeer beperkte inkomens de kans te geven om toch hun woning op duurzame wijze te renoveren.

“Daarom zou de stad een prefinanciering van die werken moeten voorzien”, meent raadslid Hannes Vanderstraeten (Groen). “Het voorschot moet volledig terugbetaald worden aan de stad wanneer de woning verkocht is. Zo ontstaat een rollend fonds. Klassieke leningen zijn vaak enkel haalbaar voor gezinnen die al een beetje meer financiële reserve hebben. Ik herinner er ook graag aan dat het energie-efficiënt van een woning maken een belangrijk onderdeel is om de doelstelling van 40 procent CO2-reductie in Izegem tegen 2030 te halen. Daarom stel ik voor een reglement in die zin te ontwerpen.”

Financiënschepen Tom Verbeke (N-VA) verwijst naar reeds vandaag bestaande subsidies voor de verbetering van een woonst. “We zijn al een poos bezig die om te vormen tot een meer klimaatgerichte subsidie”, zegt hij. “Een rollend fonds kan voor mensen in moeilijke omstandigheden misschien helpen, maar dit vergt een investering die we mogelijk pas op twintig of dertig jaar terug kunnen recupereren. We vinden er de tijd momenteel nog niet rijp genoeg voor, maar het kan goed zijn dat dit onderdeel wordt van een toekomstig subsidiereglement in die zin.”

(VADU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.