https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Groen kant zich tegen bouw nieuwe verkaveling langs Moorseelsesteenweg in Rumbeke

Bert Wouters. (foto SB)
Bert Wouters. (foto SB)
Thomas Dubois

Groen stelt zich vragen bij de nieuwe verkaveling op de hoek van de Moorseelsesteenweg en de Vlietputstraat. Schepen Nathalie Muylle begrijpt de ongerustheid. “Al kunnen we eigenaars niet verbieden om te bouwen om bouwgrond.”

Er komt een nieuwe verkaveling op de hoek van de Moorseelsesteenweg en de Vlietputstraat, iets waar Groen zich tegen kant. “Al van bij mijn eerste tussenkomst op de gemeenteraad, bijna 2 jaar geleden, kaart ik al aan dat er teveel open ruimte in het buitengebied sneuvelt” zegt Bert Wouters. “De ring is bijna dichtgebouwd, de laatste stukjes worden binnenkort wellicht opgeofferd. Telkens is er wel een reden om het dit keer toch toe te staan. Ik ben het daar niet mee eens. Buiten de grote ring moeten we nu stoppen met bijbouwen”, aldus Bert Wouters.

“Landbouwgrond moet in een snel tempo wijken voor industrie, bedrijven en wonen. En dat terwijl in het hele land landbouwers al langer noodkreten slaken. De prijs van landbouwgrond schiet door speculatie de hoogte in en beetje bij beetje verdwijnen ze definitief uit het areaal. Die gronden zijn nodig voor voedsel, roepen ze. Wel een beetje onverwacht dat de steun voor landbouw hier uit groene hoek moet komen.”

“Plannen van meer dan 30 jaar oud bepalen hier mee de invulling van de stad vandaag. Het is toch niet omdat dit gebied ooit werd ingekleurd als een woonkorrel, waar wonen kan toegestaan worden, dat we daar nu niet meer moeten over nadenken. De visie op stadsontwikkeling van toen, blijven inzetten op lintbebouwing, strookt niet meer met de inzichten van nu.”

“In het bestuursakkoord zijn die uitgangspunten: slimme verdichting, woonontwikkelingen binnen de 2 ringstructuren en tot slot het maximaal behoud van open ruimte buiten de grote ring. In het stuk over ‘een stad met bomen en bossen’ wordt het versterken van het open landschap nog eens herhaald.”

Geen oplossing

“De verkavelingsvergunning werd nog niet toegestaan, dat heb ik op de commissie voor de zekerheid nog eens nagevraagd” besluit Bert Wouters. “Dit toestaan gaat regelrecht in tegen de principes die je als stad zelf vooropstelt. Wij kunnen dit niet steunen. We rekenen erop dat het college deze verkavelingsaanvraag afwijst. Verder stellen we ons ook vragen bij de nieuwe locatie voor een bijkomende McDonalds. Zo pal naast het Sterrebos en het Bergmolenbos lijkt ons niet de beste plek. De angst voor zwerfvuil is groot, bij veel mensen. En weer alleen met de auto bereikbaar. Tot slot houden we nog steeds ons hart vast voor de site bij de manege in de Babilliestraat. Er is nog altijd geen definitieve oplossing gevonden zonder dat er nieuwe woningen gebouwd zullen worden. Om de rust en de natuur van het Bergmolenbos te bewaren is dat echt wel noodzakelijk.”

Schepen Nathalie Muylle (CD&V): “Het innemen van open ruimte in het buitengebied van de ring moeten we tot een minimum herleiden. We zitten binnen het algemeen plan van aanpak op de limieten van wat kan en wat niet kan. We kijken nu stuk per stuk wat er kan en wat er niet kan. Al gaat het hier wel om bouwgrond en kunnen de eigenaars niet verbieden om te bouwen.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.