Graancirkel en Sint-Vincentiusvereniging zagen aantal aanvragen stijgen tijdens coronacrisis

Schepen Bart Wenes en Ellen Coghe voor het gebouw van RSL Op Post. (foto SB)
Schepen Bart Wenes en Ellen Coghe voor het gebouw van RSL Op Post. (foto SB)
Thomas Dubois

Op de gemeenteraad maandagavond polste Sander Braeye (CD&V) naar de gevolgen van de coronacrisis op de vraag voor hulp. Krijgen organisaties zoals de Graancirkel of de Sint-Vincentiusvereniging nu meer aanvragen? Dat blijkt alvast het geval.

“Naast vzw De Graancirkel en enkele private initiatieven is er ook een voedselverdeelpunt door de Sint-Vincentiusvereniging op de Kapelhoek in Beveren”, begint gemeenteraadslid Sander Braeye (CD&V) te vertellen. “Ik vroeg me dan ook af als de hulp van deze verschillende organisaties wordt bij gehouden en als men hier een significante stijging ziet al dan niet door de coronacrisis. Merken we een verschil tussen deze organisaties met andere woorden is de ene organisatie bekender dan de andere en/of speelt de locatie hier een rol in? Indien er effectief een toename is van mensen die beroep doen op deze organisaties hoe verhoudt deze toename in onze stand zich dan tot de andere (centrum)steden? En tot slot merk ik nog op dat de ‘Kringwinkel Midden West-Vlaanderen’ al verhuisd is van Site Noord naar RSL Op Post, maar De Graancirkel nog niet: hoe komt dit en wanneer is dit voorzien?”

Graancirkel en Sint-Vincentius worden één

Schepen Michèle Hostekint (Vooruit): “Het zijn twee autonome organisaties die hun gegevens los van de stad bijhouden. Het Welzijnshuis is enkel doorverwijzer. Maar we zien algemeen dat er in 2020 een aanzienlijke toename is van het aantal klanten. Dat zien we op basis van objectieve informatie. We zien dat ook aan de subsidie-aanvraag van de betrokken organisaties. Uit de cijfers zien we dat er bij beide organisaties meer klanten zijn, al kunnen we niet met zekerheid zeggen dat het coronagerelateerd is.”

Concreet gaat het in het tweede en derde kwartaal van 2020 om dertien nieuwe cliëntsituaties bij Sint-Vincentiusvereniging, bij de Graancirkel gaat het om 177 aanvragen.

De nieuwe vzw De Sociale Kruidenier, waarbij Sint-Vincentius en Graancirkel fungeren als één vzw, zal volgens het winkelconcept werken. Normaal nemen zij vanaf 14 juni hun intrek in RSL Op Post.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.