Gouverneur wijst Zwevegems burgemeester terecht

Antoon Vanassche, gemeenteraadslid Zwevegem Vooruit. © (Foto GV)
Redactie KW

De gemeenteraad maandagavond verliep opnieuw live in de raadzaal, weliswaar met een mondmasker op. Opmerkelijk was de tussenkomst van raadslid Vanassche die zei dat de gouverneur in een schrijven de burgemeester erop wees de reglementen te volgen.

Het voorval heeft alles te maken met de gemeenteraad van 22 februari. Toen had raadslid Vanassche (Zwevegem Vooruit) een opmerking gemaakt rond het aanbrengen van publiciteitsborden aan de daarvoor voorziene roosters. “Van het evenement zelf dat stond vermeld op die veel te grote banners, hebben wij herhaaldelijk gezegd dat wij deze zeer genegen waren, doch dat de regels die door de gemeenteraad werden goedgekeurd dienden gerespecteerd te worden.”

Op die zitting in februari werd gesteld door schepen Vromant (LB) en de burgemeester dat deze afwijking werd goedgekeurd door het schepencollege. “Toen bleek dat dit niet zo was, repliceerde de burgemeester dat dit op een schepencollege zal geweest zijn waarop hij niet aanwezig was. Verder stelde de burgemeester dat het college ten allen tijde kon afwijken van de beslissingen die genomen werden in de gemeenteraad.”

De banners, die serieus afweken van het toegestane formaat, maakten melding dat de zorgsector tot Figuur van het Jaar werd verkozen. Deze verkiezing is een organisatie van het Willemsfonds.

Het raadslid diende klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur en uit het antwoord van de gouverneur blijkt dat de bepalingen uit het reglement van de gemeenteraad correct dienen uitgevoerd te worden. “De gouverneur schrijft verder dat hij aan het gemeentebestuur de opmerking heeft gemaakt er over te waken dat de reglementen van de gemeenteraad correct dienen uitgevoerd te worden”, aldus Antoon Vanassche.

Waar het raadslid zich ook aan ergerde was het feit dat na zijn tussenkomst er verwijten kwamen op Facebook van zowel de voorzitter van het Willemsfonds als van schepen Vromant. Hij vroeg dan ook verontschuldigingen maar deze kwamen er niet. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier