Gemeenteraad stemt raadslid Eddy Louwie weg: “Ik was wellicht te kritisch”

Roland Crabbe en Eddy Louwie. © (Foto DVL)
Redactie KW

“Ik was wellicht te kritisch.” Gemeenteraadslid Eddy Louwie (CD&V) kreeg op de jongste zitting van de Nieuwpoortse gemeenteraad te horen dat zijn mandaat van raadslid vervallen verklaard werd. Louwie laat het daar niet bij en startte meerdere procedures om zijn gram te halen. “Iedereen is gelijk voor de wet”, reageert zijn partijgenoot, burgemeester Geert Vanden Broucke.

Niet meer voldoen aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden: dat was de stelling die werd gehanteerd om CD&V-gemeenteraadslid Eddy Louwie (58) uit de gemeenteraad te zetten. Louwie maakte deel uit van de absolute CD&V-meerderheid die in 2018 15 van de 21 zitjes in de raad binnenrijfde. Louwie zelf zetelt sinds 2012 als gemeenteraadslid en was onder wijlen burgemeester Roland Crabbe van 2006 tot 2012 voorzitter van de partij.

Eddy Louwie betwist formeel de beslissing en neemt via zijn raadsman juridische stappen om die ongedaan te maken. “Ik was misschien te kritisch binnen mijn partij, en ze hebben een stok gevonden om de hond te slaan. Ik voel me een beetje als Navalny”, steekt Louwie van wal. “Ik sta al jaren gedomicilieerd in de Langestraat te Nieuwpoort, – een woning die ik destijds kocht – maar omdat ik nog steeds niet had beslist wat ik ermee zou doen, verhuren of verkopen, woon ik al jaren in de Veurnestraat op Nieuwpoort-Bad, dus echt niet in een andere gemeente. Ik ben trouwens volledig in orde met alle fiscale verplichtingen. Iedereen weet waar ik woon en wist me daar te vinden, maar nu ineens niet meer. Een voorbeeld: Ik zetel in de Politieraad van de plaatselijke politiezone en heb in dat verband nog brieven afgeleverd gekregen in de Veurnestraat.”

Politieverslag

Op basis van een politieverslag waarin vermeld stond dat meerdere keren werd geprobeerd om Louwie op het adres in de Langestraat aan te treffen en om hem tevergeefs telefonisch te contacteren, zette het stadsbestuur vervolgens een procedure in gang om de man ambtshalve af te schrijven, wat tenslotte zijn conclusie kreeg op een hoorzitting tijdens de jongste gemeenteraad. Een overgrote meerderheid stemde ermee in dat Louwie niet meer voldeed aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en verklaarde zijn mandaat vervallen.

“Die procedure om mij af te schrijven was een klucht”, gaat Louwie verder. “Ik moest weg. Ik ben altijd in Nieuwpoort blijven wonen, punt. Het schepencollege heeft dit alles echter aangegrepen om mij uit de raad te krijgen. Ik werd ambtshalve uitgeschreven, terwijl het best mogelijk was om mij daarop vervolgens ambtshalve op het adres in Nieuwpoort-Bad opnieuw in te schrijven. Een eerste klacht aan mijn adres werd trouwens al geseponeerd door het arbeidsauditoraat. Ik heb mijn raadsman nu opdracht gegeven om beroepsprocedures bij onder meer de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en het Bestuur Binnenlands Zaken in te dienen. Er zijn trouwens juridische precedenten die mij gelijk geven”, zegt Louwie nog.

Oostblok

Volgens Oppositiepartij Pro staat het buiten kijf dat hiermee een gevaarlijk precedent ontstaat. “Eddy is misschien een beetje te gemakzuchtig en te naïef geweest, door de situatie niet vlugger recht te zetten”, zegt fractieleider Nicolas Vermote. “Maar is ook de interpretatie van de wet. Eddy nam actief aan het maatschappelijk leven deel. Wat mij verontrust is het gemak waarmee bij de CD&V-meerderheid een dergelijke beslissing is genomen. Dit zijn situaties die je eerder in het Oostblok verwacht. Ik vind het beangstigend en vraag me trouwens af wie ze als volgende in het vizier zullen nemen. Who’s next?”

Burgemeester Geert Vanden Broucke reageert categoriek. “Wij moeten ons aan de wet houden en dat is hier zonder enige twijfel gebeurd. Iedereen is gelijk voor de wet. De betrokkene woonde niet op het adres en is daar afgeschreven. Hij voldoet dus niet meer aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.” (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier