Gemeenteraad keurt plannen voor nieuw zwembad aan sportpark Drogenbrood goed

Het voltallige Beernemse schepencollege.
Het voltallige Beernemse schepencollege.
Arno Van Haverbeke

Schepen van Sport Patrica Waerniers (CD&V) deed op de gemeenteraad van 25 maart in Beernem de plannen voor het nieuwe zwembad uit de doeken. “Het nieuwe bad zal vooral voor de sportieve Beernemnaar, gezinnen en de duikliefhebbers een enorme meerwaarde zijn”, klinkt het bij de sportschepen. De gemeenteraad keurde het dossier goed met 16 stemmen voor en 9 stemmen tegen. Oppositiepartij N-VA had verschillende opmerkingen bij het dossier.

In de gemeenteraadszitting van 25 april 2019 besliste de gemeenteraad over het opstarten van de procedure tot het bouwen van een nieuw zwembad aan site Drogenbrood, met Farys als leidend ambtenaar en Abetec Architecten & Ingenieurs als ontwerper. Daarnaast werd ook beslist dat Farys opnieuw een subsidiedossier zal indienen.

Abetec Architecten & Ingenieurs maakte de definitieve plannen , meetstaat en raming voor het project. De bestekdocumenten, de raming en de gunningswijze werden voorgelegd op de gemeenteraad van 25 maart 2021, waar het dossier werd goedgekeurd. De raming, inclusief erelonen, bedraagt 7.890.669,04 euro.

Start in september

Volgens de huidige timing worden de offertes eind mei 2021 ingediend. Die documenten moeten vervolgens beoordeeld worden, waarna zowel Farys en het gemeentebestuur in augustus de goedkeuring moeten verlenen. De start van de werken is gepland voor september 2021. Voorlopig, in een ideaal scenario weliswaar, wordt de oplevering verwacht in oktober 2023.

Op de plannen van het zwembad is al snel te zien dat de sporthal aan Drogenbrood helemaal mee in de stellingen zal staan. Het zwembad komt namelijk tegen de sporthal, wat voor een samengevoegde sportsite zal zorgen.

Kostenbesparend

“Dat zal op termijn erg efficiënt en kostenbesparend werken”, begint Waerniers. De receptie zal in de toekomst zowel voor de sporthal als het zwembad op één locatie zijn, net als de cafetaria. “Bovendien huist de sportdienst nu al in Drogenbrood, eens het zwembad er ook staat, zal dat voor nog meer coherentie zorgen. Daarnaast gingen we bij de plannen sterk uit van het principe: ‘zien sporten doet sporten’. Terwijl de jongste knaap zwemt, kunnen de ouders gaan joggen of vice versa.”

De oppositie had al langer vragen bij de aangekondigde plannen en stemde tegen de goedkeuring van het dossier. “Wij zijn helemaal niet tegen het zwembad, alleen zien wij het anders”, klinkt het meteen na de goedkeuring van het agendapunt bij fractieleider N-VA, die tegen stemde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.