Gemeenteraad keurt dossier van nieuwbouw en renovatie gemeenteschool Oedelem goed

Het renovatie- en nieuwbouwproject wordt gerealiseerd op de site van De Bevertjes in de Beernemstraat.© AVH
Het renovatie- en nieuwbouwproject wordt gerealiseerd op de site van De Bevertjes in de Beernemstraat.© AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Op de gemeenteraad van 25 februari, die digitaal werd georganiseerd, keurde de raad een bestek goed voor de bouw van een nieuwe gemeenteschool aan de site ‘De Bevertjes’ in de Beernemstraat in Oedelem. Het eerder opgebouwde dossier van de voormalige meerderheidscoalitie mét N-VA waarbij de nieuwbouw in de Knesselarestraat zou opgetrokken worden, is daarmee voorgoed van de baan.

De gemeentelijke basisschool ‘De Notelaar’ heeft nu haar gebouwen in de Knesselarestraat. Maar de infrastructuur dateert uit 1976 en is fel verouderd. Er werden in het verleden reeds verschillende renovatie- en uitbreidingsdossiers uitgewerkt voor de huidige site, maar recent kwam het gemeentebestuur van Beernem tot een akkoord met GO! Scholengroep met betrekking tot het Medisch Pedagogisch Instituut De Bevertjes om een renovatie- en nieuwbouwproject uit te werken op hun site gelegen in de Beernemstraat in Oedelem. MPI De Bevertjes zou op zijn beurt verhuizen naar Brugge.

De site in de Beernemstraat is zo’n 15.000 vierkante meter groot, waarvan de gemeente iets meer dan 7.000 vierkante meter zal kopen. Specifiek koopt de gemeente het achterste deel van de site waar nu de polyvalente zaal en het internaat zich bevinden. De gebouwen worden geïntegreerd in een renovatie- en nieuwbouwproject.

Buitenschoolse kinderopvang

Dat moet vooral de gemeenteschool huisvesten, maar er komt ook een buitenschoolse kinderopvang. Er zal ook veel ruimte voor groen komen. Ten slotte komt er een plek waarvan de verenigingen gebruik kunnen maken.

Het gemeentebestuur raamt de maximale projectkosten op 4 miljoen euro. Er wordt nu een ontwerper en een studiebureau gezocht dat samen met de gemeentelijke diensten een bestek zal opstellen. De kosten daarvoor worden geraamd op 350.000 euro. De meerderheidscoalitie plande de budgetten voor dit project al in de meerjarenplanning 2025-2025.

Amendementen

Oppositiepartij N-VA reageerde bezorgd. Ze zagen hun dossier van de nieuwbouw in de Knesselarestraat afgevoerd, maar stellen zich “nog steeds constructief op om mee te werken én te denken over betere infrastructuur voor de Oedelemse gemeenteschool.”

In vier extra amendementen wilde de oppositie het nieuwe project verbeteren en uitbreiden. Zo vroegen ze onder meer aandacht voor gepaste lokalen voor levensbeschouwing. Bovendien vroeg N-VA ook extra middelen voor een veilige omsluiting van de nieuwbouw. De vier amendementen werden door de meerderheid niet goedgekeurd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.