Gemeente sluit aan bij campagne ‘Modder op de weg’

Burgemeester Stephan Mourisse.© RVL
Burgemeester Stephan Mourisse.© RVL
Redactie KW

De gemeenteraad van Vleteren besliste woensdagavond om verder aan te sluiten bij de campagne van de provincie tegen ‘Modder op de weg’. Maar hiervoor werd nooit een tarief vastgesteld.

Nu werd hiervoor een reglement opgesteld, waarbij landbouwers terechtkunnen bij het gemeentebestuur voor de aankoop van de borden. Eén signalisatiebord kost 30 euro. Het blijft natuurlijk de bedoeling dat de landbouwers de modder zo snel mogelijk opkuisen na de werkzaamheden.

Raadslid Jonas Vanderhaeghe (Vleteren Actief) vroeg de landbouwers een folder mee te geven, waarin staat wanneer de borden moeten geplaatst en weggenomen worden.

Na een jaar inactiviteit wordt weer een zwerfvuilactie gepland. Deze wordt gespreid over een hele maand, om te beletten dat te veel volk op hetzelfde ogenblik meewerkt. “De actie is meer dan nodig. De cafés zijn gesloten en veel mensen kopen onderweg bier in blik. Maar uiteraard moeten die lege blikken verdwijnen voor ze thuis zijn, en dan worden ze maar in de grachten gegooid. We zullen wat vinden!” zei burgemeester Stephan Mourisse (LVP). De gemeentelijke technische dienst werkt mee aan de opruimactie. Ook de projecten rond ‘Mooimakers’ worden verder gesteund.

Zes procent besmet

De gemeente Vleteren had besloten om alles wat te maken heeft met quarantaine van met corona besmette personen, in handen te geven van de Eerstelijnszorg. Maar volgens de Vlaamse regering moet een protocol afgesloten worden, waarbij de burgemeester verantwoordelijk is voor de gegevensverwerking.

“Op die manier moeten we onder meer vlugger kunnen vaststellen in welke buurten er meer besmettingen zijn. En natuurlijk eerder kunnen ingrijpen. De jongste paar dagen waren er hier geen nieuwe besmettingen. Vandaag is zes procent van de bevolking van Vleteren besmet met het virus”, aldus de burgemeester.

Francky Pluym stelde zich als tweede kandidaat voor Vleteren Actief voor om zitting te nemen in de Verkeerscommissie.

ANPR-camera’s

De politiezone ARRO Ieper vroeg de toelating voor het zichtbaar gebruik van de vaste en mobiele ANPR-camera’s én voor de ene camera op de drone. De politiezone zal deze camera’s en de opnames ervan enkel gebruiken in uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie.

Om extra kwaliteitsvol groen in de dorpen te creëren wil het gemeentebestuur de aanleg van straatgeveltuintjes stimuleren, onder de noemer ‘Zet je straatgevel in de bloemen’. De technische dienst staat in voor de aanleg van zo’n geveltuintje (breedte ongeveer 30 cm, lengte ongeveer 60 cm). De Groendienst voorziet de aanplant van één klimplant en twee bodembedekkende planten. De aanvraag dient te gebeuren bij de Milieudienst, via een aanvraagformulier. Er zal ook nog een affiche worden opgemaakt voor de promotie van deze actie.

“Een leuk initiatief, maar niets belet de mensen om zelf ook nog bloembakken en dergelijke te plaatsen”, besloot de burgemeester.

Marion Vermander (Vleteren Actief) was verontschuldigd. De volgende gemeenteraad heeft plaats op woensdag 24 februari. (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.