Geluidsmeting verkeer Ringbaan in Ingelmunster laat drie jaar op zich wachten

Vrachtwagens en auto’s razen voorbij langs de Ringbaan, dicht bij de Europawijk in Ingelmunster. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

In 2018 ontving het schepencollege de vraag van een bewoner of er een geluidswerend scherm gebouwd kon worden tussen de Ringbaan en de Europawijk in Ingelmunster. Drie jaar later gebeurde er wel al een meting, maar het gemeentebestuur werd pas vorige week – na zijn vraag – op de hoogte gesteld van de resultaten.

Enigo Vandendriessche (Vooruit) kaartte dit als een extra agendapunt aan tijdens de onlinegemeenteraad van dinsdagavond. Door corona zit het college van burgemeester en schepenen immers ‘in zijn kot’ en verliep de gemeenteraad dus via een livestream.

Kosten delen

“De gemeente kan met wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een overeenkomst sluiten voor het bouwen van een geluidswerend scherm, waarbij de kosten worden gedeeld aan de hand van het gemeten geluidsniveau van het verkeer. Is het maximale geluidsniveau minstens 80 dB(A), ter hoogte van de woning met de meeste overlast, dan betaalt AWV alle bouwkosten van het geluidswerende scherm. Ligt het geluidsniveau tussen de 65 en 80 dB(A) dan worden de kosten verdeeld onder de gemeente en AWV. Ligt het maximale geluidsniveau lager dan 65 dB(A), dan betaalt de gemeente de volledige bouwkost als ze een geluidswerend scherm willen bouwen.

Om het maximale geluidsniveau te bepalen, moest een meting worden uitgevoerd”, zegt Enigo Vandendriessche, die in 2018 een aanvraag indiende bij AWV voor een geluidsmeting. “Deze meting liet maar liefst drie jaar op zich wachten, maar eind april 2021 kregen we toch het bericht dat ze werd uitgevoerd. Wat de resultaten betreft: het blijft stil. Burgers die drie jaar geleden een vraag stelden, hebben toch wel recht op een antwoord.”

Bijkomende maatregelen?

Schepen Jan Rosseel (N-VA) zei in de onlinegemeenteraad: “AWV liet na onze diensten te informeren over deze meting. Evenmin werden wij geïnformeerd over de resultaten ervan. We hebben hierover ons ongenoegen geuit aan het agentschap. We betreuren dat er geen betere communicatie was. De metingen zelf werden uitgevoerd op 28 april 2021, maar evenwel met een eerder weinig voorkomende windrichting (noordoosten).

De metingen flirten met de grens van 65 dB. Of ze de grens van 65 dB zouden halen bij de meest voorkomende windrichting westen of zuidwesten is niet duidelijk. Aangezien de resultaten van deze metingen ons pas een ruime week geleden bereikten, konden we deze nog niet bespreken met het agentschap. We willen die eerst bespreken vooraleer we eventueel bijkomende maatregelen nemen.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.