Geert Van Tieghem is meest actieve gemeenteraadslid van Brugge

Geert Van Tieghem. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

N-VA-fractieleider Geert Van Tieghem is het meest actieve raadslid van Brugge van de afgelopen twee jaar. Dat blijkt uit het rapport dat deze krant om de twee jaar publiceert op basis van cijfers van de Stad Brugge. Opvallend: twee raadsleden namen in twee volledige jaren geen enkel initiatief.

Om de twee jaar vraagt Brugsch Handelsblad het activiteitsrapport van de Brugse gemeenteraadsleden op: wie diende de meeste interpellaties in, hoeveel keer kwamen de raadsleden tussen in de gemeenteraad en hoeveel schriftelijke vragen dienden onze volksvertegenwoordigers in. Moet benadruk worden: dit rapport houdt enkel rekening met de kwantiteit en niet met de kwaliteit. Binnen twee jaar, net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024, doen we deze oefening opnieuw, maar dan voor de hele legislatuur.

De voorbije twee jaar, dus in 2021 en 2022, was Geert Van Tieghem het meest actieve raadslid van onze stad. Hij nam 220 initiatieven: 14 interpellaties, 149 tussenkomsten en 57 schriftelijke vragen. Hij wordt gevolgd door Andries Neyrinck (Groen) met 198 acties en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) met 182 initiatieven.

Opvallende vaststelling: er zijn 15 raadsleden die minder dan tien acties ondernamen, onder wie zelfs twee die in twee volledige jaren niets deden. Voor schepen Philip Pierins (Vooruit), die ook een ‘0’ achter zijn naam heeft staan, zijn er verzachtende omstandigheden. Hij is nog maar sinds januari vorig jaar ‘gewoon’ gemeenteraadslid en is sinds september buiten strijd na een hersenbloeding.

Oppositieleden zijn traditioneel veel actiever dan leden van de meerderheid. Eervolle vermeldingen zijn er dan ook voor Annick Lambrecht (Vooruit) en Karel Scherpereel (CD&V), die door veel schriftelijke vragen te stellen de meest actieve leden van hun partij zijn, en zelfs beter doen dan hun fractieleiders.

(lees verder onder de tabel)

Hoe actief waren de raadsleden in 2021 en 2022? (bron: Stad Brugge)
Hoe actief waren de raadsleden in 2021 en 2022? (bron: Stad Brugge)

Meeste tussenkomsten: Geert Van Tieghem (N-VA)

Geert Van Tieghem is het meest actieve raadslid van Brugge. De fractieleider van N-VA nam de voorbije twee jaar 220 initiatieven, waarbij hij liefst 149 keer tussenkwam in de gemeenteraad. Niemand deed beter. “Voor mij is dat ook het belangrijkste instrument, omdat je daarmee in debat kan gaan met het schepencollege. Met N-VA proberen we constructief oppositie te voeren. Zelf schud ik graag eens aan de boom. Maandelijks steek ik bijna 100 uur van mijn vrije tijd in mijn mandaat. Ik doe het met hart en ziel. Voor de stad en voor de Bruggelingen. Sommigen vragen me om fulltime raadslid te worden, maar met de vergoeding van 250 euro – zeg maar een vijfde van een leefloon – kan ik mijn kinderen niet grootbrengen, hoor… Ik vind het schrijnend als ik zie hoe collega-politici in twee jaar tijd geen of amper initiatieven nemen. Ik zal het nog harder uitdrukken: ik vind dat die mensen niet op hun plaats zitten. Maar het is aan de kiezer om hierover te oordelen en straks te stemmen wie ze na 2024 wel en niet meer in de gemeenteraad willen zien.”

Meeste interpellaties: Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)

Met 53 stuks diende niemand de voorbije twee jaar meer interpellaties in dan Stefaan Sintobin, fractieleider bij Vlaams Belang. “In mijn ogen is het ook het belangrijkste instrument van een raadslid”, zegt hij. “Je kan rechtstreeks het bestuur aanspreken, kritiek geven, het beleid laten aanpassen of een beslissing zelfs toejuichen. Een schriftelijke vraag dient voor mij meer om data op te vragen, waaruit dan later een interpellatie kan voortvloeien. De thema’s waarover ik interpelleer gaan heel breed. Mijn inspiratie haal ik zo goed als altijd uit de actualiteit. Elke dag volg ik het Brugse nieuws op. Dat moet ook. Het bestuur gaat eerst naar de pers en dan pas naar de gemeenteraad. Verder kom ik ook tussen over zaken die mensen me signaleren. Vandaar dat ik niet snap dat er nog altijd raadsleden zijn van wie ik de stem niet hoorde. Het moet zijn dat het hen niet interesseert, hé. Doe een wandeling in je wijk en je komt sowieso met iets naar huis. Helaas verbaast het me niet. En het zal er straks, wanneer de voorkeursstemmen en dus de populariteit alles bepaalt, niet op beteren…”

Meeste schriftelijke vragen: Annick Lambrecht (Vooruit)

Annick Lambrecht, raadslid voor Vooruit en ook voorzitter van de gemeenteraad, is de koningin van de schriftelijke vragen. Ze stelde de voorbije twee jaar 108 vragen aan het bestuur.

“Een schriftelijke vraag is een zeer krachtig instrument”, reageert ze. “Het bestuur is verplicht om te antwoorden én kan ook niet op hun reactie of antwoord terugkomen. Anders is het als je een vraag telefonisch zou stellen. Het instrument gebruik ik ook vaak in het Vlaams Parlement, waar ik vorig jaar de op een na meeste vragen stelde van onze fractie. Mijn vragen handelen vooral over de zaken waarmee ik ook als Vlaams parlementslid bezig ben: veiliger mobiliteit en sport. Daarnaast merk ik dat ik als politica, met intussen heel wat kilometers op de teller, zeer veel aangesproken wordt door de mensen. Als de mensen me iets vragen, dan ga ik ermee aan de slag.”

“Over de andere raadsleden zal ik niet oordelen. Iedereen beslist hoe hij of zij het gekregen mandaat invult. Iemand die niet actief lijkt, is dat misschien wel op het terrein. Door vrijwilligerswerk, enzovoort.”

230120_gemeenteraadsleden

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.