Geen nieuwe vrachtwagenparking in Roeselare, wel aanpassing bestaande parkeerplaatsen

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Bestaande parkeerplaatsen voor vrachtwagens worden geoptimaliseerd, net zoals voldoende parkeerruimte meegenomen wordt bij de opmaak van de bedrijventerreinen. Ook bedrijven worden gesensibiliseerd om plaats te voorzien. Op die manier moet de omgeving waar vrachtwagens geparkeerd staan, een pak veiliger worden.

“De laatste jaren werd er in Roeselare veel extra ruimte voor bedrijventerreinen bijgebouwd, wat zorgt voor een toenemend aantal vrachtwagens in de regio”, vertelt Dieter Carron (N-VA). “Niet elk bedrijf heeft voldoende plaats om deze vrachtwagens op hun eigen terrein te stallen.”

“Veel vrachtwagenchauffeurs nemen hun vrachtwagen mee naar huis, waardoor ze soms een volledig weekend blijven staan in een woonomgeving of langs de grotere wegen. Een muur van vrachtwagens kan leiden tot gevaarlijke situaties voor fietsers en personenwagens nabij de kruispunten.”

Storend

“Ook voor handelaars, die hun toonzaal hebben langs een weg waar vrachtwagens parkeren, kan het storend zijn dat hun zichtbaarheid ontnomen wordt. Waar in Roeselare is het momenteel toegelaten om vrachtwagens te parkeren of opleggers achter te laten? Zijn er plannen om nieuwe parkeerzones te creëren of zones te verplaatsen?”

Schepen Stefaan Van Coillie (CD&V): “Er is een parkeerverbod van vrachtwagens boven 5 ton binnen de bebouwde kom, op enkele uitzonderingen na zoals de Industrieweg, Trakelweg of Armoedestraat. Maar het is zo dat er af en toe problemen zijn, daarbij hebben we verschillende scenario’s waarbij we ervoor kiezen om parking aan te bieden op bedrijventerreinen zelf. We gaan de bedrijven sensibiliseren om de terreinen open te stellen voor vrachtwagens. Bij de opmaak van de plannen voor bedrijventerreinen moet er ook ruimte voorzien worden. Daarnaast gaan we de wegen waar er nu al geparkeerd mag worden optimaliseren en waar nodig aanpassingen doorvoeren voor optimale veiligheid. De aanleg van een speciale parking was ook een optie, maar die optie zullen we niet weerhouden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.