https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Drie oppositiepartijen vinden digitale gemeenteraad in Moorslede zinloos

(foto Jos) © Jos Bogaerts
Redactie KW

Dat de gemeenteraad in Moorslede opnieuw plaatsvond tijdens een videoconferentie stuitte op bezwaar bij de drie oppositiepartij N-VA-Groep a-PRO. Volgens het schepencollege is dat puur om praktische reden omdat er in geval van een fysieke gemeenteraad in het gemeentehuis nog altijd afstand moet worden bewaard en er maar elf micro’s beschikbaar zijn.

“We vinden het zinloos dat raadszittingen nog digitaal verlopen”, aldus de oppositie in een communiqué. “De gemeenteraad van Moorslede houdt sinds het uitbreken van de coronapandemie in maart vorig jaar digitale raadszittingen, zoals bijna overal in het land. Een logische beslissing maar toch hebben we gemerkt dat er tijdens digitale raadszittingen raadsleden aanwezig waren in het gemeentehuis of thuis bij elkaar zaten.’’

“Nu de bevolking grotendeels tweemaal gevaccineerd is en de coronamaatregelen versoepeld zijn, hoopten we op een klassieke gemeenteraad in het gemeentehuis of eventueel een andere locatie, bijvoorbeeld GC De Bunder. De drie fractievoorzitters van de oppositie contacteerden de gemeente hieromtrent, maar kregen allemaal hetzelfde antwoord.”

Micro’s

“De reden zou van praktische aard zijn, omdat de zittingen van de gemeenteraad worden opgenomen. Het conferentiesysteem van de gemeente beschikt maar over elf micro’s, wat inhoudt dat micro’s zouden moeten doorgegeven worden door de raadsleden.’’

“Een beslissing die bij ons de wenkbrauwen doet fronsen. De gemeente weet al lang dat ze maar over elf micro’s beschikt. Men kon de nodige investeringen hebben gedaan om er bij te kopen of te huren. De afgelopen weken vonden in onze gemeente al diverse evenementen plaats waarbij ook een micro werd doorgegeven. Waarin zit dan het verschil ?”

,,Zelfs de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten geeft mee dat, wat de gemeente- en OCMW-raad betreft, er in principe geen regels van social distancing en mondmasker meer gelden. Anderhalf jaar digitaal vergaderen aan een stuk laat de oppositie gewoon niet meer toe degelijk haar werk te doen.”

Gemiste kans

“Ik hoop toch echt dat we de volgende keer fysiek kunnen vergaderen”, aldus gemeenteraadsvoorzitter Pol Verhelle (Visie). “Ik volg het advies van onze veiligheidsambtenaar. Misschien is een online gemeenteraad nog voor één keer meer en moeten we daarom toch geen onverantwoorde uitgaven doen om micro’s te kopen of te huren.”

“Ik ben niet akkoord met de argumentatie, dit is echt een gemiste kans”, reageert fractievoorzitter Sigrid Verhaeghe (Groep a). Burgemeester Ward Vergote (Visie) heeft daarover alvast een andere mening. “Digitaal is er een grotere kans dat er meer mensen kunnen volgen en we de verplaatsing naar het gemeentehuis niet moeten doen”, aldus de burgemeester. “Er zijn online tot maximum 150 mensen aan het volgen terwijl op de gemeenteraad in het gemeentehuis pakweg 10 à 15 mensen aanwezig waren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.