Dorpenplan voer voor discussie tijdens Poperingse gemeenteraad

Het Dorpenplan moet de deelgemeenten en dorpen van Poperinge versterken.©DEPESTELE MICHAEL
Het Dorpenplan moet de deelgemeenten en dorpen van Poperinge versterken.©DEPESTELE MICHAEL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Het Dorpenplan, waarmee het stadsbestuur van Poperinge voor het eerst wil uitpakken, was maandagavond aanleiding tot heel wat discussie in de gemeenteraad. Niet zozeer over de inhoud, dan wel over manier waarop er mee omgegaan wordt.

Het Dorpenplan moet de deelgemeenten en dorpen van Poperinge aantrekkelijker en sterker maken met heel wat acties en nieuwe projecten. Meerderheidsraadslid Jeroen Verdonck (CD&V) was uiteraard vol lof over het plan. Maar de oppositiepartijen Open VLD, Groen en N-VA onthielden zich bij de stemming. “Dat is hier echt de omgekeerde wereld”, sprak Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). “Eerst wordt het kort behandeld in de gemeenteraad, daarna gaat het naar een commissie, en dan krijgen de burgers inspraak. Wij als verkozenen kunnen dus niets zeggen over de toelichting. Dit moest hier vandaag niet op de agenda staan, het moest eerst naar de commissie.”

Commissie in februari

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) antwoordde dat ook hier corona de oorzaak was. “Het is onmogelijk om fysisch te vergaderen met de tien Bewonersplatforms en de tien Feestcommissies. En het hele plan van 60 bladzijden via de computer behandelen zonder interactie is ook niet te doen. Vandaar dat we inderdaad de verkeerde weg moesten volgen. Maar er komt een commissie in februari. Vorige vrijdag hebben we tijdens een overlegmoment van veertig minuten de voorzitters en secretarissen van de Bewonersplatforms en Feestcommissies ingelicht”, aldus de burgemeester.

Kwestie kerkhofmuur

Christine Verdonck (Open VLD) vroeg naar een stand van zaken over de kerkhofmuur in Reningelst. “In het voorjaar van 2018 werd de muur rondom het kerkhof van Reningelst volledig gerenoveerd. Jammer genoeg is de muur tijdens de werken in het najaar van 2018 op een vijftal plaatsen beschadigd geraakt. Tot op heden is die muur nog steeds niet hersteld. Hoe komt dat?” aldus Verdonck. Volgens de burgemeester kwamen de zeer zware beschadigingen er accidenteel. “Ze zijn het gevolg van een ongeval, en het was dus verzekeringswerk. De betrokkene betwiste eerst dat al die schade door hem werd aangericht. Maar er kon voldoende bewijsmateriaal aangevoerd worden. Het dossier is nu bijna afgerond .”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.