Dirk Barbier (N-VA) stopt eind dit jaar als gemeenteraadslid in Brugge

Dirk Barbier. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

In de laatste twee jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen zullen heel wat partijen nieuwe namen lanceren. Zo ook N-VA Brugge. Dirk Barbier (73) staat eind dit jaar zijn zitje in de gemeenteraad af aan jongerenvoorzitter Ilse Coopman (30).

“Toen ik vier jaar geleden verrassend verkozen raakte, gaf ik meteen te kennen dat ik de volledige termijn niet zou uitdoen en tijdig plaats zou maken voor de jeugd”, vertelt Dirk Barbier. “Ik hou woord. Eind dit jaar stop ik als gemeenteraadslid en zit mijn politieke carrière erop. Dan geef ik met plezier en vertrouwen de fakkel door aan onze jongerenvoorzitter.”

In zijn vier jaar als gemeenteraadslid legde Barbier zich, als tandarts op rust en expert in gezondheidseconomie, vooral toe op de thema’s gezondheidszorg, klimaat en zijn lievelingsplek Zeebrugge. “Zo zette ik me heel erg in voor de kustverdediging tegen het stijgende zeewater, de komst van AED-toestellen en het verbinden van BRUSK met de andere musea en zelfs het Begijnhof via een groene corridor. Dat laatste blijft mijn grote droom. Ik ben en was nooit een tafelspringer, ik zag mezelf ook niet als een echt oppositieraadslid. Van de voorbije jaren koester ik vooral de goede contacten. Ik heb vrienden gemaakt, ook buiten mijn partij. Er was wederkerig respect en dat doet me enorm voor deugd.”

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was Dirk Barbier de voorzitter van de lokale N-VA-afdeling, die toen in de ban was van de bitse strijd tussen Pol Van Den Driessche en Ann Soete om het lijsttrekkerschap. “Het was een woelige periode, waarbij ik geprobeerd heb om gesteund door Bart De Wever een oplossing voor die heel moeilijke kwestie te vinden.”

Barbier heeft nu minder politieke ambities, maar blijft wel nog actief in de Vlaamse Planningscommissie van minister Ben Weyts en zetelt ook verder in de denktank van de partij waarbij hij dossiers zal helpen besturen. Op een lijst zal je hem in de toekomst niet meer zien staan. “Ik ben intussen 73. Ik hoop in de toekomst meer te kunnen genieten, zoals van zingen ik zat vroeger in het kathedraalkoor , Club Brugge, en veel meer te kokkerellen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.