De speech van de nieuwe burgemeester die bijna niemand heeft gehoord: “Rekening houden met de centen van ons allemaal”

De nieuwe burgemeester Ann Vanheste legt de eed af. © (Foto MVQ)
Redactie KW

Nadat ‘team Bram’ de zaal verlaten had en het publiek ook zo goed als helemaal vertrokken was gaf de kersverse burgemeester Ann Vanheste haar eerste speech.

Het was een zwaar avondje voor de politiek in De Panne. Kersvers burgemeester Ann Vanheste gaf, ook al heeft bijna niemand het gehoord, toch een eerste speech. “Voor Cindy Verbrugge was het niet meer werkbaar in het college, ze werd niet meer betrokken in de plannen die gesmeed werden door haar collega’s schepenen en burgemeester, en er waren te veel afwijkingen van het goedgekeurde beleidsplan. Ook Hauspie is onafhankelijk beginnen zetelen omdat hij niet langer akkoord kon gaan met de huidige beslissingen van het bestuur.”

“Het feit dat wij hier nu op dit punt zijn gekomen heeft niets te maken met ‘het huidige bestuur opzij zetten’. Zij hebben zichzelf opzij gezet. Want de grote reden van de bestuurswissel is dat de huidige meerderheid geen meerderheid meer heeft! Het feit dat wij, de nieuwe meerderheid, samengegroeid zijn tot een goed team is de verontwaardiging die wij de laatste twee jaar beetje bij beetje deelden met elkaar. De Panne was in theorie al een heel eind onbestuurbaar. Wij hebben, in het belang van de werking, water bij de wijn gedaan en ons timide opgesteld omdat we wisten dat een onbestuurbare gemeente destijds een heel lange, stroeve procedure moest doorstaan om tot een nieuw bestuur te kunnen komen. Dat zou hebben betekend dat onze gemeente al helemaal in een impasse zou terechtkomen.”

“De laatste dagen én deze avond was het zichtbaar en hoorbaar rumoerig in onze gemeente. De vele bedreigingen aan het adres van sommige van onze collega’s door wat ‘de gerespecteerde bestuurders van onze gemeente’ zouden moeten zijn, getuigt van een onmenselijke houding die ondermaats is aan de samenleving en de mentaliteit van goede politici. Een houding die hier in De Panne-Adinkerke en trouwen nergens gepast is. Wij namen afstand van de vuile bekladdingen op sociale media die ons en onze families niet onberoerd lieten.”

“Wij gaan ervoor zorgen dat de gemeentekas gevrijwaard wordt van roekeloze en onnodige uitgaven. Wij gaan ervoor zorgen dat onze gemeente er zichtbaar en financieel op vooruitgaat. Geef ons nu even de tijd om te onderzoeken wat zichtbaar en prioritair in onze gemeente kan gebeuren, rekening houdend met de centen van ons allemaal. Een beleidsvisie is uiteraard opgesteld, maar nog niet helemaal uitgewerkt naar budget en timing.”

Hoe het er dinsdagavond in De Panne aan toeging kan je HIER nalezen. (MVQ)