Dadipark krijgt uitkijktoren van bijna half miljoen euro

Het stadsbestuur heeft grote plannen voor de ontwikkeling van de site. © gf
Redactie KW

De gemeente Moorslede voorziet maar liefst 450.000 euro voor de bouw van een uitkijktoren op het gewezen Dadipark in Dadizele. De provincie zorgt voor een subsidie van 200.000 euro. Fractieleider Ward Gillis (PRO) had tijdens de online gemeenteraad nogal wat bedenkingen.

De uitkijktoren kadert in Horizon 2025, een initiatief van de provincie en Westtoer. Het is de ambitie om tegen 2025 een twintigtal gratis toegankelijke uitkijkpunten te bouwen langs het fietsnetwerk. Dit gaat zowel om de bouw van nieuwe uitkijkpunten, als om de ontsluiting van reeds bestaande gebouwen met een mooi uitzicht over het landschap. De kerktoren in het naburige Zonnebeke is daar een voorbeeld van.

Basiliek is goedkoper

“Op zich is Horizon 2025 een leuk initiatief maar waarom investeren in een nieuw gebouw als je weet dat er in Dadizele een basiliek is met een fantastisch uitzicht van boven op de toren?”, vraagt Ward Gillis zich af. “De nodige veiligheidsingrepen, zoals de torentrap herstellen en veilige relingen aanbrengen, zouden veel minder geld kosten en de beleveniswaarde zou minstens even groot zijn.”

“Er komt op de gronden van het gewezen Dadipark onder meer een appartementsblok voor 57 flats. Hoe kunnen we dat verzoenen met een uitkijktoren ? Is dat al besproken met de eigenaars van de gronden ?” “Het gewezen Dadipark vind ik een prachtige locatie om een uitkijktoren te voorzien”, oordeelt burgemeester Ward Vergote (Visie). “Het zal een grote toeristische aantrekkingskracht hebben.”

Geen goed idee

“We moeten er niet aan twijfelen om dat te realiseren. De toren van de basiliek openstellen vind ik geen goed idee, onder meer naar veiligheid toe. De trap naar de toren is steil. De uitkijktoren gaat men rustig zonder begeleiding kunnen beklimmen. De gesprekken met de eigenaars van de gronden van het gewezen Dadipark zijn lopende. De uitkijktoren en het appartementsblok gaan heel ver uit elkaar liggen. De bouw van een uitkijktoren is een unieke kans die we niet mogen laten liggen.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier