Coronategenslagen tijdens eindejaar hebben geen financiële gevolgen voor Roeselare

Niet alles wordt afgelast dit eindejaar, zo komt de ijspiste terug. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Door de verstrengde coronamaatregelen zijn er verschillende zaken op het laatste moment afgelast. Financieel heeft dat niet direct gevolgen voor de stad. “We hebben een duidelijke begroting opgesteld”, aldus burgemeester Kris Declercq.

Brecht Vermeulen (N-VA) haalde de vierde coronagolf aan. “Tal van activiteiten worden afgelast naar aanleiding van de steeds toenemende aantallen van coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. Op dit moment hebben we de piek van de vierde coronagolf nog niet bereikt. Het CST blijkt nu ook gevraagd te worden voor openluchtevenementen.

“Ik ben helemaal geen voorstander van een algemene lockdown en zou het gewone leven liefst zo snel mogelijk hervatten. Maar dat zal nu weer even moeilijk worden en zowel de overheid als de mensen zullen hun gezond verstand moeten gebruiken. Kan u aangeven welke activiteiten nog zullen blijven doorgaan in Roeselare en welke niet?”

“En kan u ook meegeven wat de impact zal zijn voor de stadskas? Moeten we bijvoorbeeld een ijspiste toch betalen omdat we die besteld hebben, maar door corona niet gaan in gebruik nemen? Moeten we bepaalde kosten voor de kerstmarkt, voor verenigingen of voor activiteiten ten laste nemen, en hoe groot zijn die kosten dan?”

Geen opbodaanpak

Burgemeester Kris Declercq (CD&V): “De hogere overheid zet de lokale besturen vaak voor uitdagingen. Al sinds het begin van de coronacrisis hebben we het op zijn Roeselaars gedaan. Geen opbodaanpak zoals op vele andere plaatsen, daar heeft het virus geen boodschap aan. We starten altijd vanuit de hogere regelgeving. Daarnaast kijken we naar het medisch opvolgteam wat er verder nog kan, telkens met verschillende scenario’s en dat is al nodig gebleken, met succes.”

“Ook voor activiteiten hebben we ons niet laten opjagen. Kijken wat er kan, in goede afstemming met de gouverneur. Daarom hebben we gewacht tot er duidelijkheid was om te communiceren over de Sinterklaasparade. In de plaats hadden we een mooi alternatief op de Trax-site, wat ons niets extra heeft gekost. Wat de kerstmarkt betreft, merkten we dat de chaletuitbaters het niet meer zagen zitten om een en ander rendabel te organiseren. Hun voorschot wordt nu overgezet naar volgend jaar, wanneer we hopelijk wel opnieuw een kerstmarkt hebben.”

“De ijspiste mag normaal en komt er wellicht ook. Het is buiten, het is met mondmasker, met beperkte aantallen. Het is dat of niets. Voor de volgende maanden houden we de vinger aan de knip. We hebben heel wat zaken die begroot waren kunnen uitvoeren, gaande van het Huis van de Kerstman tot acties in het centrum om alles veilig te verlopen. Bij de zaken die niet konden plaatsvinden, gingen we in gesprek en kijken we voor een oplossing. Mede dankzij de flexibiliteit van iedereen. We wachten nu nog even af voor de nieuwjaarsreceptie en de 100 dagen tot het volgend overlegcomité om een beslissing te nemen, maar ook daar hebben we rekening gehouden met een al dan niet annulatie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.