Commotie rond kleinere huisvuilzakken op gemeenteraad

Jan Decouttere. (GF)
Jan Decouttere. (GF)
Redactie KW

Op de gemeenteraad van 17 december ontstond plots commotie over het huisafvalzakkenbeleid van intercommunale Imog. De overschakeling van grote witte zaken naar duurdere, kleinere grijze zakken verliep niet zonder slag of stoot.

Afvalintercommunale Imog voorzag een overgangsperiode tot eind november waar beide zakken gebruikt mochten worden. Vanaf begin december werd enkel de grijze zak aanvaard. Oppositielid Jan Decouttere (N-VA) stak het vuur aan de lont. Hij merkte op dat er heel wat ontsteltenis was bij de bevolking. “De verkooppunten boden tot twee weken geleden nog de oude witte zak aan. Veel inwoners kochten dus nog zakken terwijl ze die niet meer konden gebruiken. Bij de gemeente kunnen enkel volle pakken van 10 ingeleverd worden. Dat zorgt voor ontevredenheid bij de bevolking”, sprak hij.

Magda Deprez. (GF)
Magda Deprez. (GF)

Schepen van milieu Magda Deprez (CD&V) is lid van de raad van bestuur van Imog. Zij biechtte op dat verschillende gemeentes andere regels gebruiken over het inleveren van de zakken. “We merkten dat Waregem, Kortrijk en Kuurne toch zakken apart omruilen. Hoewel we bij Imog streven naar uniformiteit, kleuren sommige gemeenten of steden toch buiten die lijnen. Daarom zullen wij ons met het schepencollege buigen over een oplossing.”

Jan De Potter (U.) gaf aan dat de communicatie omtrent de nieuwe zakken niet verliep zoals het hoorde. “Aangezien een groot deel van de bevolking niet weet dat er duurdere, kleinere zakken kwamen om iedereen aan te sporen beter te sorteren, kunnen we stellen dat de communicatie niet liep zoals het hoorde.” Schepen Deprez verwees naar de infokranten van Imog die in elke bus terechtkwamen. Hoe dan ook zal de gemeente zich over een oplossing buigen. Wordt vervolgd dus. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier