Charlotte Bonte van N-VA naar CD&V in Wevelgem, manier waarop aan politiek gedaan wordt drijft haar beslissing

© SL
Stefaan Lernout

Via de sociale media kondigde Charlote Bonte uit Moorsele aan om niet langer als gemeenteraadslid voor N-VA in de gemeenteraad te zetelen. Ze gaat niet uit de politiek, integendeel, Charlotte Bonte lijkt een nieuwe toekomst te hebben gevonden bij CD&V. Een partij die haar – naar eigen zeggen – onverwacht heeft kunnen bekoren. De N-VA fractie wenst voorlopig niet te reageren.

Bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen stond ze op plaats 30, en werd meteen verkozen als één van de zes N-VA gemeenteraadsleden. Tijdens de gemeenteraad en daarbuiten liet ze zich geregeld opmerken, met voorstellen om luiers voor patienten met incontinentieproblemen extra te subsidieren. Of om in de koelkast van ouderen een gele doos te plaatsen, een voorstel dat uiteindelijk door W13 werd opgevist en over de Zuid-West-Vlaamse gemeenten werd uitgerold.

Geen natrappen

En nu ruilt ze dus N-VA voor CD&V. “Ik heb heel wat nagedacht”, aldus het vroegere N-VA raadslid. “Maar de visie van de partij ligt niet meer op dezelfde lijn als mijn visie en sluit te weinig aan bij de manier waarop ikzelf aan politiek hoopte te kunnen doen. Ik vind er mezelf niet meer in terug en heb daarom, na drie jaar, de knoop doorgehakt. Natrappen wil ik niet en ga ik niet doen. Ik wil wel een aantal mensen binnen de partij bedanken met wie ik altijd zeer goed heb samengewerkt. Ik wens jullie welgemeend al het beste toe in de toekomst.”

“Onze lokale partijen zijn het eigenlijk inhoudelijk heel vaak gewoon met elkaar eens”

Alvast een verrassing die zomaar uit de lucht komt vallen. Een tweede is dat ze zich meteen aansluit bij CD&V. Ook dat is een totale verrassing of toch niet? Charlotte Bonte is zelfstandig verpleegkundige. Binnen de partij profileerde ze zich al als iemand die met concrete voorstellen de oudere of zieke medemens te hulp kwam.

De manier waarop

“Ik ben over heel veel dingen tevreden binnen onze gemeenschap, maar er kunnen ook nog veel dingen beter en daar wil ik mij voor blijven smijten”, zegt ze in haar persbericht. “Onze lokale partijen zijn het eigenlijk inhoudelijk heel vaak gewoon met elkaar eens. We delen eenzelfde doel. Maar de weg daar naartoe kan wel wat verschillen, en de manier waarop je aan politiek doet ook. De vraag of ik wel de juiste keuze maakte heeft met dat laatste te maken. Met de manier waarop.”

Charlotte Bonte besluit dat ze zich onverminderd zal blijven inzetten voor de zorg, voor het ondernemerschap en voor Moorsele. Ze kan zich vinden in het CD&V project: “Het gaat om waar het voor mij om moet gaan: een positieve plaatselijke politiek. En dat allemaal heel dicht bij de mensen die hier wonen.”

Fractieleider van N-VA Filip Daem was net zelf op de hoogte gebracht van de beslissing van raadslid Bonte en was nog niet bereid te reageren.

Verrijking

Burgemeester Jan Seynhaeve (C D&V) wou wel een reactie kwijt. “Charlotte zal een verrijking zijn voor onze partij, we hadden het gevoel dat haar interventies binnen de gemeenteraad wel overwogen waren. Voor alle duidelijkheid, de stap die Charlotte nu zet is op haar initiatief, CD&V heeft geen stappen gezet om haar te overtuigen en we hebben haar zeker niets beloofd. We zullen zien hoe de samenwerking in de komende weken en maanden zal verlopen.”

(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier