CD&V-voorstel eenzaamheidsbeleid valt niet in goede aarde

Kaat Depreitere.© Foto Coghe
Kaat Depreitere.© Foto Coghe
Redactie KW

Oppositieraadslid Kaat Depreitere (CD & V) lanceerde op de gemeenteraad in Koekelare een voorstel rond eenzaamheidsbeleid. Schepen van sociale zaken Stijn Ramboer (sp.a) had geen hoge pet op van het CD & V-voorstel. Hij verweet de partij politieke spelletjes te spelen op de kap van zij die het moeilijk hebben.

“Vanuit de thuiszorg horen we dat de eenzaamheid bij zieken en bejaarden nu nog veel groter is dan voor de Covid-19 pandemie”, vertelt Kaat Depreitere (CD&V), “Deze groep mensen hebben het financieel moeilijk, maar de emotionele eenzaamheid is nu nog veel zwaarder gezien deze groep vaak enkel nog contact heeft met de professionele eerstelijnsmedewerkers. Ons voorstel zou dan ook zijn om extra aandacht te hebben voor deze mensen en om hun eenzame lange dagen wat te doorbreken. We denken daarbij aan het aanbieden van een ‘eenzaamheidspakket’ aan inwoners die beroep doen op minstens 2 eerstelijnsdiensten die aan huis gaan om hulp te bieden zoals bijvoorbeeld thuisverpleging en poetshulp. Die pakketten zouden kunnen afgehaald worden of besteld worden door de mantelzorger of thuiszorgdienst die werkzaam is binnen het gezin. Er zouden verschillende pakketten kunnen aangeboden worden gezien de interesse en mogelijkheden van mensen niet steeds dezelfde zijn. We denken daarbij bijvoorbeeld aan een pakket leesboeken, een pakket knutselgerief of een pakket woordpuzzels. Naast de eenzaamheidspakketten willen we ook inzetten op het aanbieden van een luisterend oor door middel van telefoongesprekken van vrijwilligers naar deze eenzame mensen.”

Schepen van sociale zaken Stijn Ramboer (sp.a) was minder enthousiast rond het voorstel. “Dit voorstel voelt een beetje aan als een kaakslag”, aldus de schepen. “Samen met het team van het sociaal huis hebben we ons het laatste jaar dubbel geplooid en hebben we heel mooie initiatieven genomen zoals bijvoorbeeld ‘Koekelare helpt’ en proberen we mensen zo goed mogelijk te helpen via de sociale dienst. We doen ons best en werken effectief aan eenzaamheid. Onze mensen zitten op hun tandvlees. We hebben geen ruimte om nog meer te doen dan nu het geval is. U speelt politieke spelletjes op de kap van zij die het moeilijk hebben.”

“Het is echt niet de bedoeling om politieke spelletjes te spelen”, repliceerde Kaat Depreitere. “Ik vind het spijtig dat u dit als een kaakslag ziet. We willen echt samenwerken rond eenzaamheidsbeleid.” CD&V-fractieleider Tom Pollentier zei de ‘niet-inhoudelijke uithaal’ van de schepen beneden alle peil en ‘zijn ambt onwaardig’ te vinden. Gemeenteraadsvoorzitter Kelly Tanghe (sp.a) suste door te stellen dat het college van burgemeester en schepenen zal bekijken wat haalbaar is.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier