https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

CD&V niet te spreken over dure valentijnsactie in Ieper

Onder andere dit hart in ijs was geen lang leven beschoren.© TP
Onder andere dit hart in ijs was geen lang leven beschoren.© TP
Tom Gheeraert

Op de gemeenteraad in Ieper haalde Peter De Groote van oppositiepartij CD&V uit naar de valentijnsactie van het stadsbestuur en de vzw Centrummanagement. Daarbij werden acht grote ijsdecoraties in de binnenstad opgesteld waarin balletjes verborgen zaten. Door het warmere weer waren de ijssculpturen echter na amper vijf dagen al gesmolten.

De valentijnsactie werd gelanceerd op 13 februari. Wie het aantal balletjes kon raden in het hart van ijs op de Grote Markt en in de ijskubussen in de winkelstraten maakte kans op een Ieperse kadobon ter waarde van 100 euro. Er waren 100 cadeaubonnen te winnen. Op 17 februari werd de actie vroegtijdig afgesloten door de weersomstandigheden. Het wegsmelten van de ijssculptuur op de Grote Markt zorgde ervoor dat de hoofdvraag niet meer op een eerlijke manier gesteld kon worden.

Oppositielid Peter De Groote noemde het dan ook één van de kortste acties ooit voor de Ieperse handelaars. Dat werd door schepen van Economie Diego Desmadryl (Open Ieper) bevestigd. “Natuurlijk was het de kortste koopactie voor handelaars met Valentijn”, reageerde de schepen. “Het was namelijk ook de eerste en dus alvast ook de origineelste. Natuurlijk hadden we vooraf gekeken naar het weerbericht. Het volledige prijskaartje van deze actie kan ik niet nog niet zeggen, omdat de deelnemingsformulieren nog tot zondag gedeponeerd konden worden.”

Groot succes

De schepen las ook een brief voor van het Centrummanagement. Daarin merkte het bestuur op dat ze de actie van de ijsblokken zeker op zijn plaats vond. “Wij hebben met zes bestuursleden alle handelaars en horecazaken die open waren, bezocht om deze actie uit te leggen en de nodige materialen af te leveren. We waren daar bijna 30 uur in totaal mee bezig”, klonk het in de brief. “Wat ons vooral bijbleef, is dat iedereen genoot van een babbeltje en een bezoekje. De actie werd heel goed onthaald en was zeker ook een groot succes bij het publiek. Het valentijnsweekend was een voltreffer. De weersomstandigheden de week na valentijn waren zeer zacht, wat de smeltprocedure van de ijsblokken versnelde. Weersomstandigheden die bij het nemen van de beslissing niet te voorspellen waren.”

In de brief was er ook een sneer naar Peter De Groote. “Het is uitermate jammer en ontgoochelend dat wij als bestuur en voorzitters van het Centrummanagement deze kritieken van een ex-voorzitter en ex-bestuurslid moeten ontvangen. Zeker omdat u zelf weet hoeveel inspanningen het Centrummanagement doet voor de binnenstad en hoeveel uren dit in beslag neemt. Niets staat u in de weg om de vele goeie suggesties van uw kant aan het bestuur te overhandigen. Het zal dan misschien weer even goed zijn als in uw tijd.”

Relanceplan

Peter De Groote rekende uit dat het budget van de valentijnsactie 15.000 à 20.000 euro bedroeg. “Als ik 20.000 euro deel door vijf, kom ik op 4.000 euro per dag. Als je zoveel geld spendeert in coronatijd aan zo’n actie, dan noem ik dat een mislukte actie. En ik ben niet de enige. Ik ben ondertussen al drie maanden bezig met een relanceplan voor Ieper. Ik kom daar binnenkort mee naar buiten. Dan zullen we eens zien wie het meest gewerkt heeft de afgelopen drie maanden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten