CD&V Heuvelland vraagt betere communicatie over bomenplan

Sarah Vandelanotte.©Eric Flamand
Sarah Vandelanotte.©Eric Flamand
Redactie KW

Op de gemeenteraad in Heuvelland wilde raadslid Sarah Vandelanotte (CD&V) dat land- en tuinbouwers meer uitleg zouden krijgen over het nieuwe bomenplan. Burgemeester Wieland De Meyer betreurde de negatieve reactie.

Het gemeentebestuur lanceerde onlangs hun uitgebreide bomenplan ‘Heuvelland verbindt’. Met het aanplanten van de bomen wordt er werk gemaakt van een versterking van het landschap. Er werd bij de aanplant rekening gehouden met de gebruikers en passanten op de landelijke wegen. Dit werd nu op de gemeenteraad ten stelligste tegengesproken door CD&V Heuvelland. “Sinds de publicatie van het krantenartikel van de start van de grote plantactie in Heuvelland langs de landelijke wegen, werden wij echter massaal gecontacteerd door land- en tuinbouwers,” stelt raadslid Sarah Vandelanotte.

Landbouwers ontgoocheld

Het raadslid had over de plantactie een vraag aan burgemeester Wieland De Meyer. De vraag werd zoals het huishoudelijk reglement voorschrijft vooraf ingediend. Op de gemeenteraad echter haalde Sarah Vandelanotte ook de grieven van de Boerenbond naar boven en dat zinde de burgemeester niet. “In uw vraag lees ik of we onze visie over het bomenplan nog eens willen duiden.” Uiteindelijk kreeg het CD&V-raadslid dan toch het woord. “Wij staan met CD&V sterk achter de visie in dit plan en juichen toe dat de gemeente inzet op het planten van bomen. Toch zijn veel landbouwers ontgoocheld in de communicatie en de aanpak in dit dossier. We kregen meerdere vragen, zoals: Is er wel voldoende rekening gehouden met schaduwschade en bladval? Is er in acht genomen dat een veiling bij intensieve groenten bijvoorbeeld absoluut geen bladeren in de producten tolereert, met een economische impact voor de boeren tot gevolg? Is er voldoende budget voorzien voor het onderhoud van de bomen eenmaal ze volgroeid zullen zijn in de smalle straatjes?”

Overleg gevraagd

“Er is veel energie gestoken door het gemeentebestuur in een goed doordacht plan. We vinden het wel belangrijk dat de landbouwsector achter dit plan staat en antwoorden krijgt op hun gestelde vragen. Daarom vragen wij een constructief overleg tussen het gemeentebestuur met de land- en tuinbouwers in Heuvelland, zodat het plan breder gedragen kan worden. Helaas werd deze oprechte bekommernis en vraag tot constructief overleg met de landbouwsector kortweg weggezet als een statement van de Boerenbond of beperkt tot ‘mensen die niet graag bomen zien’. We hopen dat de gemeente alsnog dit goed onderbouwde plan verder kan optimaliseren en het gesprek wil aangaan met de landbouwsector.”

Samen vooruit

Burgemeester Wieland De Meyer vond het betreurenswaardig dat CD&V en een aantal mensen van de Boerenbond hier nu heel erg negatief en conservatief op reageert en dit plan openlijk aanvalt. “ De tijd dat bomen en landbouw diametraal tegenover elkaar stonden, ligt toch al een tijd achter ons dachten we. We moeten nu samen vooruit. Heel wat inwoners, landbouwers en overheden leveren dagelijks inspanningen om werk te maken van een mooi landschap.” (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.