Burgers laten steeds meer van zich horen: “Voortaan vragen we systematisch de stemming”

Voorzitter René Wijffels en ondervoorzitter Anette Vanacker met hun verzoekschriften. © EFO
Redactie KW

Het nieuwe politieke werkjaar in Oostende wordt ingezet met een tsunami aan verzoekschriften. René Wijffels is een van de mensen achter het initiatief en hij krijgt steun uit onverwachte hoek van oppositiepartij Vooruit.

Verzoekschriften zijn vragen van inwoners die door het schepencollege moeten beantwoord worden en nadien door de gemeenteraad bekrachtigd worden. De aanvrager krijgt een antwoord, de stad publiceert de resultaten maar tot een debat op gemeenteraad komt het niet. Het aantal verzoekschriften van burgers neemt toe: in mei 2, in juni 8 en voor de gemeenteraad van augustus 20.

Diverse onderwerpen

De onderwerpen zijn heel divers: over straatmuzikanten, speelpleinen, veiligheid, openbaar vervoer, inspraak, milieu, de sloop van het zwembad of toegankelijkheid.

“Qua inspraak in Oostende loopt het stroef. Er zijn geen andere inspraakmomenten en daarom diende ik een aantal verzoekschriften in. De drempel daarvoor moet ook naar beneden”, zegt Angelo Flederick die zeven keer aanklopte.

Correcte afhandeling

Luk Ferdinand, die een eerbetoon wou voor Jacques Brel: “Ik was verrast door de procedure en moest alles twee keer indienen. Maar ik werd door de stad wel goed begeleid. Het resultaat was niet wat ik verwacht had maar Oostende heeft het van A tot Z wel correct afgehandeld.”

“Het schepencollege en gemeenteraad hebben mijn vraag besproken. Ook in zes andere gemeenten diende ik dezelfde verzoekschriften in. Dat ging daar niet zo grondig en het is nog maar afwachten of het daar ooit tot de gemeenteraad zal raken.”

Lege doos

René Wijffels, voorzitter van Pro Actief Oostende is scherp: “Er is te weinig burgerparticipatie en het schepencollege formuleert een vaak nietszeggend antwoord. Het is een lege doos. Ze zouden tenminste op de gemeenteraad de vraag van de burger mogen voorlezen.”

Daarom zorgde hij voor massaal veel aanvragen: 20 op de gemeenteraad van augustus over straatmuzikanten, de stoeten ostendenoare, het Blauwe Kruis, de verplaatsing van de gemeenteraad naar vrijdag, het OCMW, straatkunst, de deelsteps of een strooiweide voor huisdieren.

Steun uit onverwachte hoek

“Een nee heb je en een ja kun je krijgen. Ik ken nu de procedure maar die is niet laagdrempelig. Met onze massale aanvragen willen we een signaal geven dat het zo niet verder kan.”

Steun komt er uit een onverwachte hoek: Vooruit zal voor elk verzoekschrift voortaan de stemming vragen en dat is uitzonderlijk want doorgaans passeren de punten zonder veel belangstelling.

John Crombez : “De antwoorden aan de burgers zijn bedroevend en hollen deze vorm van inspraak uit. Ze antwoorden niet of draaien rond de pot. We willen dat ze dit serieus nemen en zullen voortaan bij elk verzoekschrift de stemming vragen.”

Positief instrument

Gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen): “Verzoekschriften zijn een positief instrument voor mensen die een publiek punt willen maken. Elke burger heeft het recht daartoe en het feit dat er zo vaak gebruik van wordt gemaakt bewijst de laagdrempeligheid.”

Hij weerlegt ook het gerucht dat het aantal verzoekschriften zou beperkt worden: “Ik ben niet van plan om dat te doen. Maar het moet wel beheersbaar blijven waarbij de stadsdiensten de tijd moeten hebben om alles uit te zoeken en antwoorden te formuleren.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier