Burgemeester Koekelare mag ‘meester-manipulator’ genoemd worden

(archief KW/Davy Coghe)
Laurens Kindt

Volgens het Gentse hof van beroep past het satirisch politiek pamflet dat Diksmuideling Andy Vermaut in 2018 verspreidde binnen de grenzen van de vrije meningsuiting. In het pamflet noemde Vermaut Koekelaars burgemeester Patrick Lansens (sp.a) een ‘meester-manipulator’.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 liet Andy Vermaut, die een tijdlang politiek actief was in Koekelare maar daarna verhuisde naar Diksmuide, een pamflet bussen in Koekelare. Onder de veelzeggende titel ‘Keizer Van Koekelare’ haalde hij uit naar burgemeester Patrick Lansens. Volgens Vermaut loog Lansens over zijn inkomsten, maakte hij zich schuldig aan belangenvermenging en paste hij de regels naar eigen goeddunken aan, onder andere om een groter huis te kunnen bouwen. In een filmpje op Youtube zette hij die beschuldigingen nog kracht bij.

Burgemeester Lansens legde de actie van Andy Vermaut eerst naast zich neer, maar besloot later alsnog een burgerlijke procedure op te starten voor de rechtbank. Zo eiste de burgemeester maar liefst 100.000 euro schadevergoeding. De rechtbank in Brugge wees die eis echter af als ongegrond, waarop de burgemeester beroep aantekende. Het hof van beroep in Gent volgt echter de redenering van de Brugse rechtbank. “Andy Vermaut heeft met zijn commentaren en uitlatingen in zijn pamflet/brochure geen fouten begaan. Het pamflet kadert in het politieke debat. Er is geen sprake van kwaadwillig opzet”, stelde het hof. De eis van burgemeester Lansens, ondertussen bijgesteld naar 10.000 euro, werd opnieuw afgewezen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.