Burgemeester Bram Degrieck van De Panne eist ontslag van schepen die oppositie aanzette om hem aan de kant te zetten

Cindy Verbrugge. © (Foto MVQ)
Redactie KW

Donderdagavond lekte het nieuws dat de gemeenteraadsleden van de oppositiepartijen Vooruit, CD&VPlus en N-VA plannen smeedden om oud-burgemeester Ann Vanheste weer in het burgemeesterszadel te helpen. ‘Poging tot staatsgreep’ kopten sommige mediakanalen. Burgemeester Bram Degrieck had dit niet zien aankomen, maar reageert vandaag en eist het ontslag van N-VA-schepen Cindy Verbrugge.

“Er zouden onderhandelingsgesprekken gevoerd zijn tussen tussen de gemeenteraadsleden van Vooruit en CD&Vplus, schepen Cindy Verbrugge (NV-A) en mogelijks andere personen”, zegt Bram Degrieck. “Met behulp van een nieuw decreet waardoor er tijdens de bestuursperiode nieuwe coalities kunnen worden gesmeed, willen ze de macht grijpen door middel van een zogenaamde collectieve constructieve akte van wantrouwen en burgemeester en schepenen uit hun ambt ontzetten. De posten zouden al verdeeld zijn en alle nodige documenten zouden al getekend zijn. Aanzet tot dit machtsgeile verraad is huidige schepen Cindy Verbrugge. Door over te lopen naar de oppositie ziet zij een mogelijkheid om burgemeester en schepenen een vuile loer te draaien om elders meer invloed te kunnen hebben. Dat heet ‘eigenbelang’. Ons ambitieuze beleidsprogramma werd volledig geschreven met de steun van de lokale afdeling van N-VA.”

Cindy Verbrugge had bij het begin van deze legislatuur inderdaad een sleutelrol in handen. Volgens burgemeester Degrieck stelde zij onmogelijke eisen bij het beleidsmatige werk en daarom vond hij het terecht dat haar de bevoegdheid Toerisme werd ontnomen. Voor Degrieck is de maat nu vol: “Het spreekt voor zich dat binnen de huidige meerderheid geen plaats is voor wie met oppositiepartijen vreemd gaat. Het is evident dat collega Verbrugge niet langer als collega kan functioneren binnen het schepencollege. Tijdens een spoedeisend schepencollege werd vandaag beslist tot een herverdeling van de ‘werkzaamheden in verband met het dagelijks bestuur’. Concreet betekent dit dat alle bevoegdheden van Cindy Verbrugge werden ontnomen. Elk politiek vertrouwen in haar persoon is immers helemaal weg.”

Er wordt verwacht dat schepen Verbrugge per direct ontslag neemt als schepen. “Wij hebben er bij Cindy Verbrugge aangedrongen op haar dringende ontslag en verwachten dat ontslag dan ook komende maandag te ontvangen.”

“Het klopt dat een nieuw decreet zo’n bestuurswissel mogelijk maakt tijdens een bestuursperiode”, vervolgt Bram Degrieck. “Of artikel 46 van het nieuwe decreet echter ook in het geval van deze ‘poging tot machtsgreep’ kan gebruikt worden, is een nader te beantwoorden vraag. Of er dus komende maandag op het gemeentehuis zo’n collectieve constructieve motie van wantrouwen in de bus zal vallen, is dus koffiedik kijken. Desgevallend zullen onze beide fracties dit rustig bekijken, analyseren en zou zo’n eventuele motie moeten worden gestemd in een volgende gemeenteraad. Indien deze motie er maandag niet is, trekken we hieruit onze conclusies en wordt er overgegaan tot de orde van de dag met àlle raadsleden van goeie wil.” (MVQ)