Burgemeester blijft strijdvaardig ondanks nakende machtsgreep: “Ik kan nog altijd iedereen recht in de ogen kijken”

Op de gemeenteraad kon er bij Lieven Vanbelleghem zelfs nog een lachje van af. © pco
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Op de gemeenteraad van maandagavond werd met geen woord gerept over de nieuwe coalitie die straks gevormd zal worden. Ook vanuit CD&V-hoek kwam geen enkele opmerking of vraag. Achteraf reageerde burgemeester Lieven Vanbelleghem wel: “Als er leugens verspreid worden, dan maak ik me kwaad.”

Sommigen hadden vuurwerk verwacht, maar de gemeenteraad in Langemark-Poelkapelle draaide maandagavond uit op een sof. Afgelopen weekend maakte onze krant bekend dat N-VA samen met Tope8920 en Vooruit een nieuwe coalitie wil vormen om zo CD&V buitenspel te zetten. Huidig burgemeester Lieven Vanbelleghem zou daarbij zijn sjerp verliezen. Dankzij het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur kan dat sinds kort simpel door een nieuwe meerderheid te volgen.

De drie partijen lieten eerder al weten dat ze dinsdagmiddag hun plannen uit de doeken zouden doen. Maar uitgerekend maandagavond stond nog een gemeenteraad op de agenda. Daar werd echt met geen woord gerept over de machtswissel. De raad begon alsof er niets aan de hand was. Alle punten op de agenda werden netjes afgehaspeld en Lieven Vanbelleghem werd zelfs nog met ruime meerderheid aangesteld als vertegenwoordiger voor het Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel Poolstok. Ook bij het laatste punt ‘vragen en antwoorden’ kwam geen enkele opmerking vanuit CD&V-hoek.

De fracties van CD&V en N-VA zaten maandagavond broederlijk bij elkaar alsof er niets aan de hand is.
De fracties van CD&V en N-VA zaten maandagavond broederlijk bij elkaar alsof er niets aan de hand is. © KPL

Na de gemeenteraad sprak burgemeester Lieven Vanbelleghem de verzamelde pers wel toe. Hij geeft toe dat het een bewuste keuze was om de nakende machtswissel niet ter sprake te brengen op de gemeenteraad. “Ik heb het de mensen van N-VA vorige week maandag al gevraagd na het schepencollege, omdat ik toen al geruchten had opgevangen. Als ze mij toen de waarheid niet vertelden, waarom zouden ze het dan nu wel doen? Ik wil nogmaals benadrukken dat wij geen vragende partij zijn om die stap te zetten. Zij wel en dus is het aan hen om die keuze te duiden.”

Opgefret

Of het mentaal moeilijk was om naar de gemeenteraad te komen, wilden we nog weten. “Natuurlijk kom je niet graag”, antwoordt hij. “Sinds ik een tijdje geleden het telefoontje gekregen heb dat er onderhandelingen bezig waren, voel ik me opgefret vanbinnen. Uiterlijk houd ik mij kalm, maar inwendig…Mocht ik mij laten onderzoeken door een dokter, zou hij me wellicht aanraden om eens twee weken platte rust te geven.”

Veel steunbetuigingen

Een afscheid van de politiek is volgens de burgemeester niet aan de orde. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 haalde ik bijna 1.000 stemmen. Als je weet dat er zo’n 5.000 stemgerechtigden zijn, dan is dat 1 op 5. Moet ik die mensen in de steek laten? Ik heb de voorbije dagen enorm veel berichtjes gekregen, ook van mensen van andere partijen die me zeggen dat het niet correct is wat er gebeurt. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik iets kan betekenen in de gemeentepolitiek, ook als het straks misschien van aan de andere kant is. Drie jaar geleden haalden we meer stemmen dan bij de verkiezingen in 2012. Maar omdat er minder partijen opkwamen, verloren we een zetel. Maar dan kan je toch niet zeggen dat de inwoners ontevreden zijn over ons beleid?”

Contact met Degrieck

Eerder gebeurde al iets gelijkaardig in De Panne, maar burgemeester Bram Degrieck verzette zich met hand en tand en trok zelfs naar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en de Raad van State. Vanbelleghem houdt zich eerder rustig. “Natuurlijk heb ik Bram al gehoord. In De Panne ging het over het invullen van documenten. We zullen zien welke documenten hier ingediend zullen worden. Het is niet omdat ik stil ben dat ik niet strijdvaardig ben. Ik kan ook luid zijn, maar dan hebben ze me al ver gedreven. Of het niet bijna zo ver is? Ja, ik was boos toen ik Dominique Cool op Focus-WTV zonder blikken of blozen hoorde verklaren dat ik de boel wou opblazen. Ik was heel tevreden toen ik diezelfde dag op kw.be al kon lezen dat Jean-Marie Callewaert (Vooruit) toegaf dat er in juni al gesprekken met N-VA gevoerd geweest zijn. Niemand moet dan op tv gaan verklaren dat CD&V geprobeerd heeft de boel op te blazen. Als er gelogen wordt, maak ik me kwaad.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.