Bouwwerken nieuwe gym- en trampolinehal van Ingelmunster starten dit najaar

Een 3D-beeld van de nieuwe sporthal. © GC Architecten
Redactie KW

Omdat er dringend nood is aan extra sportruimte starten dit najaar de bouwwerken voor een nieuwe gym- en trampolinehal. De nieuwbouw komt aan de kant van de Ring en zal één geheel vormen met het sportcentrum.

Ingelmunster bezit heel wat bloeiende sportverenigingen die allemaal ruimte nodig hebben om te trainen en te sporten. “Zoals vermeld in het beleidsplan De 10 Grote Werken willen we deze legislatuur werk maken van een sport- en vrijetijdspark, met een uitbreiding van het sportcentrum”, stelt schepen van sport Jan Rosseel.

De huidige sportinfrastructuur barst uit zijn voegen. Een nieuwe sporthal brengt hier verandering in. “Omdat de gym- en trampolineverenigingen verhuizen naar een nieuwbouw komt er in de bestaande sporthallen ruimte vrij voor andere indoorsporten en grotere evenementen”, vervolgt hij.

Evenementenzone

De gloednieuwe sportzaal komt aan het sportcentrum, aan de kant van de Ring. GC Architecten tekende de plannen. “De huidige verouderde vleugel met kleedkamers, sanitair en administratie verdwijnt. In de plaats komt een nieuwbouw van 869 m² in twee bouwlagen”, verduidelijkt Jan. “De nieuwe sporthal bevat een gym- en trampolinehal, nieuwe douches en sanitair en voldoende bergruimte. Op de verdieping vind je de tribune van de huidige sporthal en open zitruimtes met zicht op de gymzaal.”

De gevels van het sportcentrum krijgen nieuwe isolatie en dezelfde gevelbekleding als de nieuwbouw. Zo vormen beide gebouwen één visueel geheel. Voor de sporthallen komt een evenementenzone. Ideaal voor het organiseren van activiteiten. Er is ook ruimte voor een terras bij de huidige cafetaria. Het is de bedoeling om de nieuwe gym- en trampolinehal multifunctioneel te gebruiken. “De turn- en trampolineverenigingen krijgen voorrang in het gebruik van deze ruimte. Onze eigen clubs en de turnclubs van Ledegem en Lendelede, waar we een samenwerkingsverband mee afsloten. Ook de scholen zullen de zaal frequent gebruiken”, besluit Jan.

De werken starten dit najaar, de opening is voorzien in het najaar van 2024. De Vlaamse regering zorgt voor 992.250 euro subsidies, het gemeentebestuur investeert 4.250.000 euro, exclusief btw.

De Zon/de Wingerd

Dit jaar starten eveneens de werken om de bestaande overdekte speelplaats in te richten als polyvalente ruimte met extra lokalen, bureaus voor de directie en vergaderruimte. “Aan deze nieuwe locatie komt een luifel. Zo is er opnieuw een overdekte speelruimte voor de kinderen”, zegt schepen van onderwijs Martine Verhamme.”

De isolatie en gevelbekleding van de bestaande gevel boven de gloednieuwe klaslokalen wordt vervangen. Op die manier vormt alles één geheel met de gevel van Villa Max en De Zon. V2-architecten tekende de plannen voor de verbouwingen. Alle klassen van gemeenteschool de Wingerd en enkele oude klaslokalen van de Zon krijgen een ventilatiesysteem. In de nieuwe plafonds komt energiezuinige LED-verlichting. De fietsstalling wordt eveneens ruimer. Volgens de laatste raming kosten alle aanpassingswerken samen 1.200.000 euro. Agion, het agentschap voor infrastructuurwerken in het onderwijs, plaatste dit dossier op de prioriteitenlijst. “We hopen op subsidies tot 70% van de totale kostprijs. Het exacte bedrag kennen we pas na de aanbesteding”, besluit Martine. (PADI)

jan.rosseel@ingelmunster.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.