Bewust keurt onteigeningsprocedure voor fietspad niet goed: subsidie van 215.566 euro op de helling

Het dreigt een duur fietspad te worden....© gf
Het dreigt een duur fietspad te worden....© gf
Redactie KW

De gemeente kondigde vorige week aan dat ze met hoogdringendheid een extra punt aan de gemeenteraad hadden toegevoegd om de onteigeningsprocedure in gang te zetten voor een veilig fietspad in de Grotestraat. Er was een tweederde meerderheid nodig om het punt aan de agenda toe te voegen maar oppositiepartij Bewust stemde onverwacht tegen. Ze waren misnoegd dat de gemeente eerst een mededeling naar de pers hadden gestuurd en niet naar de gemeenteraadsleden. Zo komt een subsidie van 215.566 euro op de helling te staan.

Een vreemd schouwspel speelde zich donderdagavond af in de digitale gemeenteraad van De Haan. Burgemeester Wilfried Vandaele lichtte uitgebreid toe waarom de gemeente een onteigeningsprocedure wil opstarten om een veilig fietspad te kunnen aanleggen in de Grotestraat. De gemeente kreeg een subsidie toegekend voor de aanleg van 215.566 euro. Enige voorwaarde is wel dat de aanbesteding gebeurt voor eind oktober. En daar wringt momenteel het schoentje. Om het fietspad te kunnen aanleggen, moeten immers enkele stukken grond aangekocht worden langs de Grotestraat, maar de helft van de eigenaars gaat momenteel nog niet akkoord. De gemeente wil nu al de onteigeningsprocedure opstarten voor als er alsnog geen akkoord uit de bus komt.

Het punt werd hoogdringend aan de agenda toegevoegd om deze timing nog te kunnen halen. Hoewel alle oppositieraadsleden blij waren dat er schot komt in dit dossier stemde Bewust toch tegen… omdat ze het nieuws via de pers moesten vernemen. “Het getuigt van weinig respect voor de raadsleden dat de pers eerst op de hoogte gebracht wordt. Een telefoontje had dit kunnen voorkomen. We stemmen daarom tegen. Het dossier kan terugkomen op de volgende gemeenteraad binnen drie weken”, zei Peter Breemersch.

Excuses helpen niet

Burgemeester Wilfried Vandaele probeerde de oppositie nog te overtuigen dat de vertraging ervoor kon zorgen dat de gemeente de subsidie van meer dan 200.000 euro zou mislopen. Rudy Claus vroeg 5 minuten om te overleggen, maar de mening werd niet bijgesteld. De burgemeester excuseerde zich nochtans. “In veel andere dossiers neem ik vooraf wel contact op, maar in dit dossier dacht ik niet dat het nodig was omdat ook Bewust hier in de vorige legislatuur voor geijverd heeft. Ik dacht niet dat er problemen zouden zijn. Het gaat ook maar om een administratieve start. Het doel blijft om tot een akkoord te komen met de eigenaars, maar zo tonen we aan de Vlaamse overheid dat we er alles aan doen om de deadline te halen. Door de houding van Bewust dreigt onze gemeente 215.000 euro subsidie te verliezen. Dat is bijzonder triestig”, besloot burgemeester Vandaele. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier