https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Afscheid en ontslag vooraan de raad in Zedelgem

© (Foto HV)
Redactie KW

Sinds de coronacrisis was er weer zitting in de raadzaal, onwennig waren twee politici er niet meer bij. De gedachten gingen uit naar schepen Geert Verhegge. Groen-raadslid Frauke Breekelmans stapte met gemengde gevoelens op.

Een minuut stilte voor schepen van Sport en Cultuur Geert Verhegge, zoon van oud-burgemeester Hilaire, opende de raad met medeleven. “Ongelooflijk hoe snel het leven een andere wending kan nemen, niet in het minst als je moet vechten voor een goede gezondheid”, sprak burgemeester Annick Vermeulen. “Geert was onder meer OCMW-raadlid en schepen van Financiën. Namens de gemeenteraad en het hele bestuur onze innige deelneming.” Wie hem uit CD&V-Nieuw opvolgt, is nog niet officieel bekend.

Frauke Breekelmans (GROEN), bij haar verkiezing 18, was het jongste raadslid in Zedelgem ooit. Martine De Meester (fractieleidster GROEN) loofde haar inzet, en betreurde het dat jonge Zedelgemse politici opstappen uit oppositiepartijen. “Bij GROEN vertrokken drie jonge raadsleden Janos (Braem), Laura en Frauke door studies of job uit de Zedelgemse politiek. Maar ze gaven me ook mee, dat ze best veel energie in hun mandaat stopten, maar frustraties terugkregen: voorstellen werden door de meerderheid weggewuifd, of het kwam niet tot een echt gesprek. Tot een compromis voor een gezamenlijk project aan onze gemeente. Tenslotte hebben 35% van de Zedelgemnaars anders dan voor de meerderheid gekozen. We zijn een hele generatie jonge politici aan het kwijtspelen.”

N-VA-fractieleider en politiek oud-gediende Eddy De Wispelaere zag de ontslagen in deze en de vorige regeerperiode niet eerder. Hij duidde op het spel tussen meerderheid en oppositie, en dat wie in die laatste groep zit doorgaans weinig kan bereiken in een beleid. “Wanneer moet je politiek actief zijn in de gemeente? Doen we verder, of kiezen we voor gezin en werk? We moeten jonge mensen aanmoedigen. Men begint met veel ambitie, en opeens zijn ze ook door politieke hindernissen niet meer bereid om mee het beleid in Zedelgem te bepalen.”

Een dankwoord voor Frauke Breekelmans van de voorzitter van de raad, en van de burgemeester rondde het punt af. Een weerwoord vanuit de éénpartijmeerderheid CD&V-Nieuw bleef echter uit. (HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.