Adinkerke krijgt een Buurtpark aan de Putten Markey en een Buurt-Tuin met Groene Corridor

© (Foto MVP)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de gemeenteraad van 8 november werden de ontwerpplannen goedgekeurd voor de herinrichting van het mooie stuk natuur aan de Vijvers Markey (de ‘Pitn’ of de Putten) en de Groene Corridor aan de Stationsstraat in Adinkerke. De plannen stonden al enkele jaren in de steigers, en ook de ideeën van de kinderen, jeugd en volwassenen uit de buurt werden in het project meegenomen.

Dit project ligt ook burgemeester Bram Degrieck nauw aan het hart. Al in 2019 boog hij samen met een aantal kinderen het hoofd over de ontwerpplannen tijdens een creatieve workshop in kinderboerderij Hoeve Paepehof in Adinkerke. Samen met gidsen Filip Berquet en Rietje Sinnaeve, die zich voor de gelegenheid voorstelden als ‘verstrooide natuuronderzoekers’, trokken de kinderen toen op pad om de strategische plaatsen in het project écht te ontdekken. Er werd ook gekozen voor een inspraaktraject. Er werden infomarkten voor de buurtbewoners georganiseerd en een online bevraging zodat de inrichting van beide sites een weerspiegeling zou worden van de wensen van de hele buurt. Studio Basta, specialist in projecten voor leefbare landschap- en tuinarchitectuur, trok uit het forum van alle gesprekspartners de nodige conclusies. De gemeente nam voor het project ontwerpbureau voor stedenbouw en ruimtelijke planning Creosum onder de arm.

Het is de bedoeling van het lokaal bestuur om de omgeving rond de Vijvers Markey op te waarderen en opnieuw in te richten en om parallel met de Stationsstraat een groene corridor als fiets- en wandelas aan te leggen als alternatief voor de Stationsstraat. Een gedeelte van het domein is al eigendom van de gemeente, enkele extra gronden werden aangekocht. De iconische Putten Markey worden een buurtpark waar mensen kunnen samenkomen en van de natuur genieten. De Buurt-Tuin wordt een groene corridor, een groene bespeelbare vrije ruimte in het stedelijke weefsel met plaats voor ontmoeting en interactie. Samen met de Putten Markey vormt deze Buurt-Tuin een uniek stuk natuur in de buurt, voor iedereen.

Groene Corridor

Het ontwerp voor de Groene Corridor voorziet een groen casco waarbij het rijke bestaande bomenbeeld behouden blijft, maar met nieuwe hoogstambomen waaraan noten en fruit zullen groeien, een heggenstructuur met gemengde hagen en patronen van gemaaid en ongemaaid gras. Deze bouwstenen samen zorgen voor een groen wereldje met een boeiende en leerrijke variatie in planten. In deze opzet is de horizon altijd vrij en is er een sociaal veilig gevoel. In dit groene casco worden ook een wadi geïntegreerd, die zorgt voor een boeiende planten- en dierenwereld. Verder wordt op een centraal punt een zitmeubel geïnstalleerd dat de ontmoeting bevordert. Er komen speeltoestellen en spelprikkels, losse picknickbanken, zitbanken en een pluktuin met klein fruit waar iedereen mag van snoepen.

Putten Markey en ‘De Komme’

In het scenario voor de herinrichting van de Putten Markey wordt ervoor gekozen om ‘De Komme’ bovenaan in het domein te integreren, als onthaalpleintje aan de ingang. De ‘Komme’ is een soort ‘panne’, zoals in de duinen, een plek waar je uit de wind kunt zitten en genieten van de omgeving. De aanleg voorziet in een glooiing met terrasstructuur. Ook hier worden bestaande bomen behouden en aangevuld met nieuwe hoogstambomen. Het domein wordt omzoomd met losse heestermassieven en fruitstruiken. In de pluktuin komt een fruitboomgaardje en het groene karakter wordt geaccentueerd door een bloemig grasland met gemengd maaibeheer. Om het sociaal weefsel en het belevingsaspect te versterken worden er zitbanken en picknickbanken geïnstalleerd en ook de publieke barbecue blijft behouden. Onderaan krijgt de hondenlosloopweide een plekje en het kastanjehouten hekwerk wordt verplaatst.

Schepen Wim Janssens duidt de cijfers en de timing: “Naast de aankoop van enkele gronden hebben we een budget voor beide projecten van 350.000 euro. We hebben veel ideeën uit het inspraaktraject bij de omwonenden meegenomen en de plannen werden op deze gemeenteraad goedgekeurd. Nu gaan we op zoek naar de aannemer die alles zal uitvoeren. We willen de werken zo vlug mogelijk starten en uiterlijk afronden op het einde van 2023.”

Enkele raadsleden hadden bedenkingen bij wie de fruitbomen zou snoeien en wie het fruit zou plukken. “We hopen dat de mensen dit zelf zullen doen”, zei burgemeester Bram Degrieck. Bij de opmerking van raadslid Pol George (CD&V) of de herinrichting niet alleen voor een opwaardering maar ook voor parkeeroverlast zou zorgen, reageerde burgemeester Degrieck: “We hebben niet de intentie om er een attractiepark of een provinciaal domein van te maken! We richten ons vooral op de buurt. Daarbij verdienen natuur en rust voorrang ten opzichte van parkeergelegenheid. We moeten er trouwens ook rekening mee houden dat dit een kwetsbaar gebied is én met het Duinendecreet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.