30-jarige Mark Casteleyn is nieuwe voorzitter van CD&V Jabbeke

Mark Casteleyn leidt de CD&V naar 2024 © Davy Coghe
Redactie KW

Tot voor enkele jaren geleden naderde de gemiddelde mandataris bij CD&V Jabbeke de pensioengerechtigde leeftijd. Nu zijn het duidelijk andere tijden. Tekenend hiervoor is dat de 30-jarige Mark Casteleyn het voorzitterschap opneemt. Een kennismaking.

“Ik ben al een tijdje getrouwd met Sofie en word straks voor de eerste keer vader. Ik ben burgerlijk ingenieur en werk als projectleider bij Verhelst Aannemingen in Oostende. De rest van mijn vrije tijd vul ik in al lopend, of met werk achter de schermen van Dansclub Varya, waar ik deel uitmaak van het bestuur”, stelt Casteleyn zich kort voor. “De titel van jongste voorzitter van Vlaanderen zal ik waarschijnlijk niet hebben, maar ik kan met zekerheid zeggen dat ik de jongste voorzitter ooit ben binnen de Jabbeekse afdeling. Dat is leuk, maar toont vooral aan dat we in Jabbeke willen breken met het idee dat politiek iets voor oude grijze mannen is.”

Vertrouwen

“Ik draai al bijna tien jaar mee binnen de afdeling in Jabbeke. Ik ken quasi alle leden en word door hen en de mandatarissen geapprecieerd. Mensen vertrouwen me, en dat allemaal samen maakt dat ik een geschikte kandidaat moet geweest zijn.”

“CD&V Jabbeke is een fantastische groep mensen, met verschillende achtergronden. Ik vind het als voorzitter mijn taak om hen de middelen aan te reiken om te kunnen doen wat ze willen doen. Het CD&V-bestuur zit op koers om enorm veel van het beleidsplan te realiseren. Met de nodige input en hulp staan we met het CD&V-bestuur klaar. Een politieke partij is meer dan haar voorzitter alleen, maar als er bijgestuurd moet worden, zal ik niet twijfelen en snel handelen. Voorts hoop ik ook jonge mensen te overtuigen dat het volgen van ‘de politiek’ wel interessant en nuttig is.”

Balans

In deze legislatuur heeft de CD&V de absolute meerderheid, maar de oppositie is er meer dan ooit van overtuigd dat die kan worden doorbroken. Voor Mark zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen echter nog ver weg.

“In eerste instantie zal het belangrijk zijn dat er een daad-krachtig beleid gevoerd wordt, met enkele wissels binnen de bestuursploeg. Die wissels worden niet eenvoudig. Maar als we ons beleid kunnen verderzetten zoals we bezig zijn, kunnen we de absolute meerderheid behouden. Het beleid slaat aan en dat komt doordat het zo in balans is. We zijn bezig geweest met zaken die zichtbaar zijn voor iedereen.”

“Aan de andere kant zijn we ook bezig met zaken die niet zomaar voor de hand liggen: een nieuwe subsidie om g-werking te ondersteunen, een site voor jongvolwassenen met een beperking, en in iedere deelkern ijveren en vechten we om de buitenschoolse kinderopvang te behouden.”

Man, vrouw, oud, jong

“Als we deze balans kunnen behouden, ben ik ervan overtuigd dat de kiezers het vertrouwen in ons zullen bevestigen. Ik krijg nu de kans om mee werken aan de inhoudelijke lijn van de partij. Dus, als ik straks in het beleidsplan in 2024 veel christendemocratische aspecten zie, zal ik super gelukkig zijn. Dat betekent dat de partij het heel goed gedaan heeft en mee mag besturen. Als er dan bij die verkozenen een goede balans zit tussen man en vrouw en oud en jong, zal ik een heel gelukkige voorzitter zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier