Geert Vandewynckel verliet de politiek noodgedwongen in 2018: “Ik sloeg een volledig andere weg in”

Geert Vandewynckel: (foto EF) © Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Geert Vandewynckel (48) stapte in de Heuvellandse politiek in 1995 en verliet noodgedwongen die politiek in 2018. Hij was liefst twaalf jaar schepen. “Na een conflict in de partij CD&V Heuvelland was voor mij het politiek verhaal voorbij.”

Het conflict met een aantal partijgenoten gebeurde in de aanloop naar de verkiezingen van 2012. “Ik kon dit meningsverschil snel plaatsen. Zoiets kan gebeuren, daar is niemand vrij van. In een paar weken tijd startte ik met een nieuwe partij, HEUVELLAND en haalde ik als oppositielid nog een zetel. In 2018 werd ik niet meer verkozen. Maar met modder gooien wil ik niet doen. Ik leerde veel over mezelf en sloeg een volledige andere weg in.”

Nog terug in politiek?

Geert werd servicemanager bij Ergo en pendelt zo vaak naar het hoofdkwartier van de verzekeringsmaatschappij in Brussel. “Pal gelegen bij de Wetstraat. Hoeft het gezegd dat het nog kriebelt wanneer ik al die politieke figuren zie passeren op weg naar een belangrijke meeting of een interview? Natuurlijk ben ik de politiek nog niet vergeten, volgen is een andere zaak. Wel is het opvallend dat een aantal mensen nog niet echt weet dat ik niet langer politiek actief ben.”

Of Geert terugkomt in de politiek is nog onduidelijk. “Veel zal afhangen van wat de schaalvergroting zal brengen en ook hoe de mensen zullen reageren op het feit dat ze niet langer moeten stemmen. Er zullen zeker ook voldoende mensen op een lijst moeten staan. En daar had ik met HEUVELLAND wel wat problemen mee. Een volledige lijst samenstellen lukte me niet.”

Gezin is de basis

“Er is dan ook een zeer grote vraag voor een beperkter aanbod. Mensen die zich wel willen engageren, moeten heel wat opofferingen daarvoor doen. Net die mensen kunnen dan wel het verschil maken in onze samenleving.”

“Een politiek figuur wordt overal gevraagd en dat drukt soms zwaar op het gezinsleven”

Van de vele verplichtingen is Geert ondertussen af en zo kan hij voluit genieten van zijn gezin. “De basis van alle geluk. Ik heb enorm genoten van onze vakantietrip naar Italië. Ook in kleine dingen als een voetbalmatch van een van de kinderen bijwonen, voel ik me goed. Daar waar ik vroeger als schepen naar de plaatselijke voetbalcub ging om alleen maar een medaille uit te reiken. Nu sta ik langs de zijlijn gewoon als vader.”

“Een politiek figuur wordt constant overal gevraagd en dat drukt soms zwaar op het gezinsleven. Onder andere ook door corona leerde ik dat een andere levensstijl ook lonend kan zijn.”

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.