Geen werkloosheid bij gemeente Oostkamp: “Onze mensen verdienen zekerheid”

Een aantal stopgezette werken zijn ondertussen alweer heropgestart, zoals de onderhoudswerken aan het wegdek in de Schooldreef. © foto Geert Stubbe
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Oostkamps burgemeester Jan de Keyser (CD&V) houdt alle gemeentepersoneel aan de slag.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“We vinden het ook in deze tijden belangrijk om als politiek orgaan regelmatig samen te komen om de dagelijkse werking te verzekeren. Het college komt wekelijks fysiek bijeen, uiteraard met voldoende afstand tussen de personen. De gemeenteraad van 19 maart werd geannuleerd, de eerstvolgende zal sowieso via videoconferentie georganiseerd worden.”

2. Welke grote projecten zijn on hold gezet?

“De administratieve voorbereiding van de investeringsdossiers loopt gewoon door. Sommige dossiers zullen wel enkele maanden verschuiven in de tijd. Een aantal stopgezette werken zijn ondertussen alweer heropgestart zoals de onderhoudswerken aan het wegdek in de Schooldreef. Er is nog enkel sprake van vertraging bij werken door organisatorische redenen, bijvoorbeeld als een aannemer niet werkt niet of de materialen niet geleverd worden.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger?

“Het gemeentehuis is open op afspraak, maar enkel voor de meest dringende zaken. Onze communicatiedienst en de sociale dienst, die alle 85-plussers belt, zijn erg actief. Nagenoeg dagelijks zijn er updates op Facebook, er is wekelijks een nieuwsbrief met actuele informatie en er zijn al twee bewonersbrieven bedeeld. Uiteraard zijn we ook bereikbaar via mail en telefoon.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen?

“Te veel om op te noemen. Tijdens de lockdown factureren we geen concessie- of huurvergoeding. Dat gaat alles samen over zo’n 5.000 euro per maand. De retributie op de inname van het openbaar domein voor bouwwerken is geschrapt tijdens de periode van inactiviteit. Al zeker tot 30 april zijn alle gemeentelijke activiteiten geschrapt. We coördineren verder vrijwilligerswerk via www.oostkamp.be/vrijwilligerswerk. Op onze website vind je ook een lijst van Oostkampse handelaren die ‘open’ zijn, hetzij met een webwinkel of met een afhaaldienst..

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Absoluut. Dat is een bewuste keuze, omdat we als warme werkgever onze werknemers zekerheid willen bieden. Maar ook omdat we de continuïteit willen blijven garanderen, ook als er veel mensen zouden uitvallen. Het kan wel dat mensen op andere diensten bij moeten springen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.