Geen subsidies meer voor aankoop kippen

Subsidies voor de aankoop van kippen zijn niet meer mogelijk.©Tom Brown / EyeEm Getty Images/EyeEm
Subsidies voor de aankoop van kippen zijn niet meer mogelijk.©Tom Brown / EyeEm Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Sedert 2002 konden inwoners van Groot-Ichtegem subsidies aanvragen voor de aankoop van kippen. Deze maatregel kwam er in het kader van de preventie van klein afval en is goed voor een jaarlijkse toekenning van ongeveer 750 euro aan subsidies. Door een wetswijziging kunnen hiervoor nu niet langer subsidies toegekend worden.

Het subsidiereglement waarbij een premie van 11,25 euro werd voorzien als tussenkomst bij de aankoop van drie kippen, wordt nu dus afgeschaft. Dit bleek niet langer wettelijk, na het verschijnen van een Koninklijk Besluit dat er geen kortingen meer gegeven mogen worden op het verhandelen van levende dieren.

“Het was inderdaad een subsidie waar heel wat mensen een beroep op deden”, geeft bevoegde schepen Celesta Muylle (W.I.T.) toe. “Maar we moeten de wetswijziging natuurlijk volgen. De actie van de milieuraad daarentegen, waarbij niet langer economisch rendeerbare biokippen van een plaatselijke boer kunnen gekocht worden, zal wel nog kunnen doorgaan. In februari 2020 nog begonnen zo 188 kippen, die amper 1,5 jaar oud waren en anders voor de slacht bestemd waren, een nieuw leven in Ichtegem. Ook in mijn tuin kwamen er enkele terecht.”

Kippenhok

“Wij vinden dat het bestuur te snel heeft gehandeld met het simpelweg afschaffen van dit subsidiereglement”, bekritiseerde Frederiek Vermeulen (CD&V) de beslissing. “Een stimulans voor een kleine bijdrage aan het milieu valt gewoon weg. We betreuren het dat er geen alternatief werd voorgesteld naar het voorbeeld van andere gemeenten die subsidies geven voor de aankoop van een kippenhok, bijvoorbeeld.”

“Inderdaad, ik heb vastgesteld dat andere gemeenten ook alternatieven uitgewerkt hebben en onder andere gratis kippenvoer weggeven”, repliceerde Celesta Muylle. “Maar, je weet dan niet in welke gemeente dat voer terechtkomt. Ook de aanschaf van een kippenhok botste op praktische problemen. Wij hebben al een prachtig plan B, dat van de milieuraad. We zien dus geen noodzaak voor een alternatief en willen daar verder op inzetten.” (RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.