Fre Devos neemt onverwacht afscheid van al zijn politieke functies in Koksijde

Fre Devos stopt als gemeenteraadslid.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Fre Devos stopt als gemeenteraadslid.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Maandagavond sloeg de ontslagaankondiging van gemeenteraadslid Fre Devos in Koksijde in als een bom. Een verrassing van formaat die hij tot het laatste moment geheim had gehouden. Fre verhuist naar Veurne, zowel privé als met zijn zaak communicatiebureau Cassius, en het was meteen zijn laatste gemeenteraad in Koksijde.

“In deze coronatijden schrik ik bijna nergens nog van, maar dit is toch een verrassing van formaat”, reageerde burgemeester Marc Vanden Bussche. Fractieleider Julie Paelinck stuurde Fre een digitaal berichtje: “Ik val hier van mijn stoel! Ik zal je missen Fre, als persoon en als mentor die me voor een stuk op weg heeft geholpen. Je bent iemand die recht voor de raap is, die niet bang is om zijn mening te delen.” Oppositieraadslid Elwin Van Herck van Koksijde Vooruit voegde eraan toe: “Fre is altijd een verrassend persoon geweest, een creatief iemand, ook in de ondernemingen die we ooit samen hebben gedaan. Hij zorgde altijd voor de grote drive om jongeren in de partij te motiveren, hij hield iedereen communicatief scherp!” Sander Loones (N-VA) vulde aan met een humoristische noot: “Dit nieuws slaat in als een bom! Maar misschien aas je al op het zitje van de burgemeester in Veurne!”

Veel bereikt

Het ontslag van Fre weekte bij sommige collega’s toch wel emoties los. “Hiermee komt een eind aan 21 onafgebroken jaren politiek”, blikte Fre terug. “Ik onthoud enkel de mooie momenten: de vriendschappen en de realisaties. Als schepen mocht ik aan de wieg staan van een gloednieuwe Dienst Communicatie, Onthaal en Protocol: iets waar ik op vandaag nog steeds trots op ben. Aan de zijde van dit dynamische team mocht ik de nieuwe huisstijl van Koksijde-Oostduinkerke lanceren. Het ‘K-in-de-O’-logo houdt, ruim 13 jaar na lancering, nog altijd stand. Opmerkelijk, zeker in een wereld waar grafische trends elkaar in ijltempo opvolgen. Samen met mijn ontslag als gemeenteraadslid, komt ook een eind aan mijn mandaat als politieraadslid, directielid van de VVV Koksijde-Oostduinkerke en als lid van de Raad van Beheer van het AGB Koksijde-Oostduinkerke. Ik vermoed dat Sabelle Diatta mij zal opvolgen in de gemeenteraad. Daarnaast neem ik ook ontslag als voorzitter van de partijafdeling Open VLD Koksijde-Oostduinkerke. Wie mij daar zal opvolgen, is momenteel nog koffiedik kijken.”

Geen politiek meer

Voor Fre breekt nu een nieuw hoofdstuk aan. “Eentje zonder politiek”, zegt hij. “Binnen enkele weken verhuist mijn zaak, Cassius Communicatie, naar het centrum van Veurne. Kort daarop zal ik ook privé verhuizen naar Veurne, waar mijn vrouw en ik een huis hebben gekocht. De vrijgekomen ‘politieke tijd’ zal ik invullen met een nieuwe commerciële uitdaging. Weldra mag ik Spann helpen besturen: een onderneming gespecialiseerd in spanplafonds en spanwanden. Een project waar ik in alle gretigheid mijn tanden in zal zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier