Frank Casteleyn (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester: “Altijd zeer aanspreekbaar, dat zal ook zo blijven”

Frank Casteleyn wordt de nieuwe burgemeester van Jabbeke. © Davy Coghe
Redactie KW

Frank Casteleyn, de flamboyante schepen van feestelijkheden, wordt de nieuwe burgemeester van Jabbeke. Het was de bedoeling dat na drie jaar onder leiding van Daniël Vanhessche Hendrik Bogaert de sjerp ging overnemen. Maar die gaf te kennen alles op de nationale politiek te zetten, waardoor er zich een gouden kans aanbiedt voor Casteleyn.

Het had met de eindejaarperiode en het digitaal vergaderen wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk werd de stem van de burger gevolgd en krijgt stemmenkanon Frank Casteleyn de eer om burgemeester van Jabbeke te worden. Voor de jonge CD&V-voorzitter Mark Casteleyn is daarmee een spannende periode voorbij.

“Indien Daniël het wenste, was er een consensus dat hij kon verder doen, maar hij had zichzelf er eigenlijk al drie jaar op voorbereid dat Hendrik zou overnemen. De knop was eigenlijk al omgedraaid. Daarbij zou hij de keuze moeten maken. De combinatie van een bedrijf leiden én het burgemeesterschap wordt bijna onhoudbaar. Dus is hij niet terug gekomen op zijn vroeger reeds ingenomen standpunt. Wil men dan de democratie volgen, en eigenlijk ook de stem van de burger, dan komt Frank Casteleyn aan de beurt.”

Allen voor Frank

“Hij had na Hendrik en Daniël bij de laatste verkiezingen het meeste voorkeurstemmen. Bovendien is Frank Casteleyn iemand die volledig tussen de mensen staat. De ivoren toren is hem volledig onbekend. Hij heeft een goed luisterend oor en is heel hulpvaardig in zijn dienstbetoon. Door zijn vlotte bereikbaarheid krijgt Jabbeke een burgemeester die zeven dagen op zeven 24 uur beschikbaar zal zijn”, meent Mark Casteleyn, die hamert op de gedragenheid rond de figuur van Frank.

“Er werd een informatieronde gehouden waarbij alle mandatarissen en partijbureauleden werden geconsulteerd. Het voorstel met het meeste draagvlak werd weerhouden. Iedereen heeft zijn zeg kunnen doen. Dat er individueel nog verschillen zijn is logisch, maar het was duidelijk dat de democratie moest gerespecteerd worden. Het is natuurlijk zo dat een voordrachtakte door de gemeenteraadsleden moet getekend worden. De fractieleden kozen als het ware onderling wie burgemeester en schepen wordt. Het feit dat de voordrachtaktes getekend zijn, wil zeggen dat er consensus is rond deze persoon.”

Stoelendans

Daniël Vanhessche blijft, met 33 politieke jaren op de teller, nog eventjes in de gemeenteraad om de continuïteit te bewaren Zijn dossierkennis en leiderschap zal men binnen de fractie nog goed kunnen gebruiken. Omdat hij dus niet het burgemeesterschap en ook geen mandaat in het schepencollege opneemt komt er dus een plaats vrij in het schepencollege en die zal ingevuld worden door Zerkegemnaar Wim Vandenberghe.

“Wim is iemand die zeer ambitieus en gedreven is, en zich de afgelopen drie jaar heeft geprofileerd, eerst als gemeenteraadslid, en later als voorzitter van de gemeenteraad. Met zijn 41 lentes wil CD&V hiermee ook de kaart van de verjonging trekken. Het schepenmandaat van Geert Depree, dat normaal afliep, wordt ook meteen verlengd tot het einde van de legislatuur. Annemieke Dhaese wordt gemeenteraadvoorzitter”, legt Mark Casteleyn uit.

Het beleidsplan is het kompas, maar ik wil echt weten wat leeft bij de bevolking

“Dat er hier en daar door de nieuwe burgemeester en de nieuwe schepen nog ergens wel een accentje zal gelegd worden is logisch. CD&V’ers staan met hun engagement vol tussen de mensen. Aan de andere kant hebben alle betrokken personen een hele grote inbreng gehad in ons beleidsplan, dus die koers zal zeker aangehouden worden. Onlangs hadden wij een congres en hierbij werd er, halfweg legislatuur dus, overlopen wat er reeds van ons verkiezingsprogramma werd gerealiseerd, en we hebben vastgesteld dat we mooi op koers zitten”, klinkt het.

Gouden kans

Frank Casteleyn glundert. “Het kan vreemd lopen, hé?”, knipoogt hij. “In elk geval heb ik de stem van de burger en die van de partij achter me. Maar het gaat ook over verantwoordelijkheid opnemen. Ik ben al bijna 10 jaar de eerste schepen van deze gemeente. Ik ben altijd zeer aanspreekbaar geweest én dat zal ook zo blijven.

Peilen naar de wens en mening van de Jabbeekse burger vind ik enorm belangrijk. Het beleidsplan blijft het kompas, maar ik wil echt weten wat er leeft in de gemeente. Ik zal mijn oor te luisteren leggen bij de administratie, alle gemeenteraadsleden én de bevolking. We zullen proberen om als bestuur nog dichter bij de mensen te staan”, zegt de kersverse burgervader.

(PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.