Enkele grote (bouw)projecten zijn tijdelijk stilgelegd in Wevelgem

De werken aan de Wevelgemse 'zwemkom' liggen stil. © SLW
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) betreurt dat enkele activiteiten en evenementen noodgedwongen moeten geannuleerd worden.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad?

“Momenteel komt het schepencollege nog fysiek samen (met voldoende afstand tussen), andere vergaderingen zoals managementteam en intern overleg gebeuren in principe digitaal. De gemeenteraad die normaal op de tweede vrijdag van deze maand zou plaatsvinden, is verplaatst naar vrijdag 24 april, door de maatregelen om het coronavirus in te dijken. De gemeenteraad zal voor het eerst in de geschiedenis helemaal digitaal verlopen: alle gemeenteraadsleden zullen de gemeenteraad van thuis kunnen volgen, en zelf ook kunnen tussenkomen. We onderzoeken nog hoe we persmensen deze raad ook kunnen laten bijwonen, om de openbaarheid van het bestuur te garanderen.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Enkele grote (bouw)projecten zijn tijdelijk stilgelegd: nieuw zwembad, nieuwe gebouwen gemeentebestuur-Sint-Pauluscollege (kleine porseleinhallen), …”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Alle diensten zijn en blijven bereikbaar maar digitaal, op afspraak. Er is in onze bib een reservatie- en afhaalservice. We hebben een sociale noodlijn opgericht waar alle burgers naartoe kunnen bellen met vragen (sociaal contact, boodschappenservice, …). Alle 75-plussers worden opgebeld door medewerkers en vrijwilligers van het gemeentebestuur. Uiteraard ook via Facebook, website en dergelijke is er bijna dagelijks communicatie.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“In de tweede helft van april gaat het gemeentebestuur traditiegetrouw met een bloempje langs bij de bewoners van de woonzorgcentra in onze gemeente, naar aanleiding van de Bloemenmarkt. De Bloemenmarkt op zich is afgelast, maar het schepencollege houdt eraan om ook dit jaar bloemetjes te schenken aan de bewoners. Zeker in deze tijd, waarin ze geen bezoek mogen ontvangen, kan een warm gebaar extra waardevol zijn. Uiteraard gaan we de bloempjes niet tot bij hen op de kamer brengen, maar worden ze enkel geleverd aan de woonzorgcentra. Deze keer is het ook een uitstekende gelegenheid om alle verzorgende personeelsleden van de woonzorgcentra een bloempje te geven, als dank van de lokale gemeenschap voor de extra zware inspanning die zij leveren in deze coronatijden.”

“Jeugdhuis Den Bascuul betaalt elke maand de aflossing van de lening die de gemeente voor hen is aangegaan voor de aankoop van hun jeugdhuis. Nu het jeugdhuis door de coronacrisis noodgedwongen moet sluiten, vallen hun inkomsten weg. De vzw vroeg om de huurgelden tijdelijk op te schorten, en we hebben beslist daarop in te gaan. De concessies en huurgelden van cafetaria’s en kantines in onze sportinfrastructuur worden niet ingevorderd voor de periode waarin ze verplicht moeten sluiten.”

Ook dit jaar brengen we bloemetjes naar woonzorgcentra, zelfs al is er geen bloemenmarkt

“De uitleentermijn van bibliotheekmateriaal wordt automatisch verlengd tot 14 dagen na de opstart van een genormaliseerde bibliotheekwerking. Mensen die gebruik maken van de afhaalbib moeten eventuele nieuwe termijnen respecteren. En de online verlenging vergemakkelijkt natuurlijk ook onze werking.”

“Net als vele andere organisaties moeten ook wij jammer genoeg enkele activiteiten en evenementen noodgedwongen annuleren. Enerzijds omdat het evenement niet toegelaten is door de maatregelen rond het coronavirus. Anderzijds omdat de voorbereiding door die maatregelen in het gedrang komt, of omdat er onzekerheid is over hoelang de coronacrisis zal duren of hoe het ruime publiek zal reageren na een versoepeling van de maatregelen.”

“Zo zijn in het cultuurcentrum alle eigen podiumactiviteiten tot en met 22 mei geannuleerd of verplaatst. Wie al tickets had, wordt persoonlijk verwittigd. De buitenspeeldag op 22 april is geannuleerd vanuit Vlaams niveau. Het team Jeugd werkt een alternatief uit in samenwerking met Wildebras. De: Smikkeltocht van 3 en 4 mei en Grensleie Troeventocht zijn beiden geannuleerd. Men werkt aan een alternatief op een andere datum. Theaterlokaal op 6 en 7 juni wordt verplaatst naar 2021. De sportdienst annuleert alle activiteiten of sessies van lessenreeksen tot en met 3 mei. De beslissing omtrent het verderzetten van reeds gestarte lessenreeksen en het opstarten van start to crawl (volwassenen) en de zwemlessen vanaf 4 mei wordt later genomen. De geplande tentoonstellingen van het Atelier Plastische Kunsten zijn geannuleerd. Ook de tentoonstelling van 25 april t.e.m. 17 mei tijdens Week van de Amateurkunsten is geannuleerd.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“In principe blijft alle personeel aan het werk. Velen worden ingezet op andere taken. Zo helpen mensen van de sportdienst met zwerfvuilinzameling. Anderen helpen met het opbellen van de 75-plussers (2.000 telefoontjes ongeveer). Sommige helpen vanaf vandaag in de recyclageparken.”

Hoe doen ze het in andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek