Emma Breyne vraagt aandacht voor geestelijke gezondheid

Emma Breyne (PRO).©Anne Bovyn
Emma Breyne (PRO).©Anne Bovyn
Redactie KW

Oppositieraadslid Emma Breyne (PRO) uit Gijverinkhove vraagt schepen van Sociale Zaken Karolien Avonture (Gemeentebelangen) om via het gemeentelijk infoblad de burger te informeren over de bestaande professionele hulpkanalen voor psychische problemen. “Dat kan zinvol zijn in deze tijden”, stelt ze.

“Op de gemeenteraad van januari stelde collega Jean-Pierre Mouton reeds de vraag op welke manier de gemeente aandacht besteedt aan het thema van geestelijke gezondheidszorg. Na een discussie die tot niets leidde, hebben wij uitgekeken naar het nieuwste infoblad. Daar wordt met geen woord gerept over het thema”, aldus Emma Breyne (PRO).

“De rubriek ‘Leven en welzijn’ is nochtans zeer geschikt daarvoor. De huisarts is zonder twijfel de eerste hulpverlener. Maar ook andere professionele organisaties hebben hun nut reeds bewezen! In onze regio kan je voor democratische hulp terecht bij CGG Largo in Diksmuide. Je kan anoniem en gratis terecht bij Teleonthaal (106), bij de Zelfmoordlijn (1813) en er is de Awel-chat voor kinderen en jongeren (102/ Awel.be ).”

Sensibiliseren

“Ook het vermelden waard is www.tejo.be . TEJO biedt in Vlaanderen professionele, laagdrempelige en gratis hulp aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Op de website van de Vlaamse overheid staan ook goede tips. LOGO Oostende-Brugge kan lokale besturen ondersteunen in de opmaak van een geestelijk gezondheidsplan. Ik hoop dat het bestuur daarvoor openstaat. Alveringem is een gezonde gemeente, laten we dat proberen zo te houden.”

“De gemeente heeft mijns inziens wel degelijk een taak in het informeren en sensibiliseren. Stel je voor dat er op die manier ook maar één leven gered kan worden. Is dat dan niet de moeite misschien? Op de gemeenteraad van februari kreeg ik een behoorlijk felle reactie van de schepen voor Sociale Zaken op mijn tussenkomst. Ik betreur dat er geen ruimte is voor overleg. Dit thema gaat niet over kiezers, maar over mensen!”

Bevoegd schepen Karolien Avonture (GB) stelde op de gemeenteraad dat ze het voorstel niet zinvol vindt en blijft daarbij. “Dergelijke info in het infoblad opnemen, heeft geen zin. Emma moet met de voeten op de grond blijven. Wie zich niet goed in zijn vel voelt, zal toch het infoblad niet raadplegen?”

Geen actieve rol

“Een gemeentebestuur speelt hier geen actieve rol. De huisarts is wel de eerste hulpverlener, samen met thuisverpleegkundigen of maatschappelijk assistenten van het OCMW die ook kunnen doorverwijzen. Psychologische ondersteuning wordt niettemin belangrijk in de toekomst. Knelpunt is de beschikbare capaciteit aan geestelijke gezondheidswerkers. Dat geven artsen ook aan.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier