Emiel Debusseré (23) scoorde in 2018 meteen goed bij debuut: “Ik wil me bewijzen als schepen”

Emiel Debusseré scoorde drie jaar geleden zo goed dat hij volgend jaar zelf schepen wordt © jan_stragier Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ledegem van drie jaar geleden behaalde Emiel Debusseré (CD&V/VD) meer dan duizend stemmen. De kleinzoon van ereburgemeester Firmin was toen pas twintig. Begin 2023 wordt hij schepen. “Ik leefde erg ontspannen en zonder grote verwachtingen naar die verkiezingen toe. Dat ik zo goed scoorde heb ik vooral ook te danken aan de mensen rond me.”

14 oktober 2018. Emiel Debusseré uit Sint-Eloois-Winkel, toen pas twintig, staat ontspannen en zonder enige verwachtingen op. Emiel is die dag voor het eerst te vinden op een politieke lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Als onafhankelijke staat hij op plaats 12 bij het kartel CD&V/VD.

“Doordat mijn grootvader Firmin vroeger vaak vertelde over zijn periode als burgemeester geraakte ik ook wel gefascineerd door de gemeentepolitiek. Dat ik ooit op een politieke lijst zou staan, was dus geen verrassing.” Dat Emiel bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zo goed scoorde was dat wel. “Ik hoopte stiekem wel om in de gemeenteraad te geraken.”

Emiel ging op zondagochtend vrij vroeg stemmen om daarna nog wat in zijn studieboeken te kruipen. Rond de middag zakte hij af naar de cafetaria van De L!NK waar ook enkele stembureaus ondergebracht waren. “Toen we hoorden dat onze lijst het goed deed, werd ik toch wat euforisch. Eigenlijk was ik die dag niet echt bezig met hoeveel stemmen ik haalde. Onze lijst deed het goed en dat was het belangrijkste.”

’s Avonds werd echter duidelijk dat Emiel 1.075 stemmen haalde, het vijfde meest van alle kandidaten. “Die avond spraken verschillende mensen me toch aan. Wat nu? Schepen? Maar daar dacht ik die avond eigenlijk niet aan.”

Diploma primeert

De dagen na de overwinning besefte Emiel dat wellicht heel wat jongeren op hem hadden gestemd. “Ik voetbal al jarenlang bij Winkel Sport en mijn broer is actief binnen een jeugdbeweging. Maar ik ben er ook van overtuigd dat ik heel wat stemmen kreeg dankzij het burgemeesterschap van mijn overleden grootvader.” Emiel is ook de mensen die hem meenamen in aanloop naar de verkiezingen dankbaar.

“Doordat ik nog student was, had ik vrij veel tijd om campagne te voeren. Dat heb ik gedaan, maar zonder die politici die me meenamen tijdens de huisbezoeken zou ik zeker niet zo goed hebben gescoord.”

“Ik had veel te danken aan mijn achter-naam, nu doe ik het met mijn voornaam”

De dagen na de verkiezingen was het uitkijken wie de schepenpostjes zou inpalmen in Ledegem. “Burgemeester Bart Dochy zakte af naar Gent waar ik op kot zat voor een babbel. Samen op café op het Sint-Pietersplein. Wat is er mogelijk?” De burgemeester ging enkele dagen later ook rond de tafel met de ouders van Emiel.

Achternaam

“Op dat ogenblik was het belangrijkste mijn diploma. Een opgesplitst schepenschap met Sybille Geldhof leek de beste oplossing. Eerst lag 3-3 op tafel. Omdat het niet duidelijk was hoe lang ik nog zou studeren werd het 4-2.”

Begin 2023 wordt Emiel Debusseré, die er dan 25 zal zijn, schepen van onder andere Jeugd en Sport. Ondertussen werkt hij als projectcoördinator bij renovatiebedrijf Maarten Dutry in Sint-Eloois-Winkel. “De bevoegdheden die ik zal krijgen liggen erg in de lijn met mijn interesses. Ik kijk er enorm naar uit en probeer me nu al zoveel mogelijk onder te dompelen in wat er leeft in de gemeente.”

Emiel beseft dat er bij de volgende verkiezingen op een andere manier naar hem zal gekeken worden. “Bij de verkiezingen van 2018 had ik heel veel te danken aan mijn achternaam, het is aan mij om te bewijzen dat mensen ook door mijn voornaam vertrouwen in me mogen hebben.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier