Eerste 37 nieuwe sociale appartementen in gebruik genomen in Ingelmunster

Het project Kortrijkstraat 60 telt 13 appartementen. (foto FODI)
Depypere Patrick

De sociale huisvestingsmaatschappij IZI Wonen (voorheen bouwmaatschappij de Mandelbeek) neemt binnenkort 37 nieuwe appartementen in gebruik. Totnogtoe bouwde de maatschappij steeds sociale woningen in onze gemeente. Nu komen daar nog eens 37 appartementen bij.

CBO Project Bollewerpstraat 8 en Hoppestraat 2 telt 24 appartementen. Dit bouwproject is gelegen op de vroegere brouwerijsite Van Honsebrouck, en kwam tot stand in samenwerking met de firma Durabrik. Het is gelegen op wandelafstand van het centrum en er is vlakbij een doorsteek naar het sportcentrum. Er zijn twee blokken van 12 appartementen, waarvan de onderste vier telkens aangepast zijn voor andersvaliden. Alle appartementen hebben 1 of 2 slaapkamers. Parkeren kan in de ruime ondergrondse parkeerplaats.

Energiezuinig

Alle appartementen zijn comfortabel, up to date qua inrichting en uitrusting en zeer energiezuinig. Achteraan hebben zij een zuidgericht terras met een mooi uitzicht op de groenzone met wadi. Vanaf midden februari 2022 kunnen de eerste huurders hun appartement in de Bollewerpstraat of Hoppestraat in gebruik nemen. Via een gemeentelijk toewijzingsreglement komen de appartementen eerst beschikbaar voor 65-plussers. Vervolgens worden ook de andere kandidaten van de wachtlijst aangeschreven. Het project Kortrijkstraat 60 telt 13 appartementen. Hier liet IZI wonen een modern ontwerp maken voor de bouw van 12 appartementen met twee slaapkamers, en 1 met drie slaapkamers. Een aantal ervan is aangepast voor mindervalide bewoners. Een ondergrondse parkeergarage en een aparte fietsenstalling bieden plaats aan voldoende wagens en fietsen. Drie appartementen onderaan hebben een eigen tuintje. Dichtbij is er een ruim aanbod aan winkelmogelijkheden. Het station bevindt zich eveneens op wandelafstand. Comfortabel, lichtrijk, ruim en energiezuinig zijn ook woorden die hier van toepassing zijn.

Twee jaar vertraging

De realisatie van dit project verliep echter niet van een leien dakje. De bouw startte aanvankelijk begin 2018. IZI wonen werd hier echter voor de tweede maal in enkele jaren tijd geconfronteerd met een faillissement van de aannemer. Enkele jaren geleden was dit reeds het geval bij de bouw van 29 sociale koop- en huurwoningen in de Bruinbeekstraat. Nu kreeg IZI wonen een tweede tegenslag te verwerken. Op 28 september 2020 werd het faillissement van BV Frans Verhelst uitgesproken door de Ondernemingsrechtbank. Dit project van 13 appartementen in de Kortrijkstraat, dat normaal in gebruik zou kunnen genomen worden in het voorjaar van 2020, liep plots veel vertraging op. Eerst was er een langdurige juridische procedure met de curator van het faillissement. Vervolgens na vrijgave van de werf diende er een heraanbesteding te gebeuren voor de aanstelling van een nieuwe aannemer. Durabrik werd hiervoor aangeduid.

Gebreken herstellen

De nieuwe aannemer diende alle gebreken te herstellen die het gevolg waren van slecht uitgevoerde werken door de failliete BV Verhelst of door zijn onderaannemers. Daarna dienden de verdere werkzaamheden uitgevoerd om het project te voltooien. Momenteel zijn deze werken in een eindfase gekomen en wordt de laatste hand gelegd aan een opnieuw kwalitatieve afwerking. Er wordt naar gestreefd om de 13 nieuwe appartementen te verhuren tegen maart-april 2022, een tweetal jaar later dan aanvankelijk voorzien.

Op die wijze zullen er in de gemeente Ingelmunster 37 nieuwe sociale appartementen bijkomen op korte termijn. Het totaal aantal sociale woningen van IZI wonen in Ingelmunster wordt zo in een klap verhoogd van 110 naar 147. IZI wonen wil hiermee een aanzienlijke inspanning doen om tegemoet te komen aan de grote actuele lokale vraag naar betaalbare kwalitatieve woningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier