Duidelijke straatnaamborden kunnen van levensbelang zijn: “Goede inventaris in Pittem is nodig”

Renzo Callant aan het onleesbare straatnaambord in de wijk Molenakker. “Een inventarisatie en aanpassing van de straatnaamborden is absoluut noodzakelijk.” (foto TV)
Renzo Callant aan het onleesbare straatnaambord in de wijk Molenakker. “Een inventarisatie en aanpassing van de straatnaamborden is absoluut noodzakelijk.” (foto TV)
Redactie KW

De partij NieuwPittemEgem (NPE) wil van verkeersveiligheid een speerpunt maken. Daarom dient gemeenteraadslid Renzo Callant (49) een voorstel in om een inventaris op te maken van welke straatnaamborden aan vernieuwing toe zijn of welke gewijzigde situaties aangepaste naamborden vragen. In crisissituaties waarbij de hulpdiensten snel ter plaatse moeten zijn, kan de wegaanduiding een grote rol spelen.

“Onlangs uitte een inwoner van de wijk Molenakker in Egem zijn bezorgdheid”, zegt Renzo Callant. “Een ziekenwagen moest in de wijk snel ter plaatse zijn, maar door de onduidelijke en onleesbare bewegwijzering ging kostbare tijd verloren. Snelle dienstverlening kan immers van levensbelang zijn.”

“Het is heel belangrijk dat inwoners zelf hun huisnummer duidelijk zichtbaar maken. Duidelijke straatnaamborden zijn dan weer de verantwoordelijkheid van de gemeente. Onderhoud en vernieuwing zijn een noodzaak. Een gps brengt ons al heel dichtbij, maar in bepaalde situaties is een duidelijk leesbaar straatnaambord zeker nodig.”

Moeilijk leesbaar

“Op sommige plaatsen in Pittem en Egem is dit gebrekkig. In de wijk Molenakker bijvoorbeeld zijn de bordjes niet alleen moeilijk leesbaar, ze zijn ook niet mee geëvolueerd naar de recentere verkavelingen. De borden gaan enkel over de huizen in het linkergedeelte. Ik nam eens de proef op de som en merkte zelf al heel wat tekorten op bij andere straten. Als je vroeger in de Italiënstraat reed, kon je enkel mee volgen naar rechts. Nu is er geen straatnaambord meer voor de zijstraat. In de Kouterstraat is bij de vertakkingen geen aanduiding van huisnummers geplaatst. En bij straatnaamovergangen zijn geen straatnaamborden geplaatst. Waar begint bijvoorbeeld de Oostwijk en waar stopt de Heidenskerkhofstraat? En waar start de Tuinwijk en stopt de Koolskampstraat?”

Niet alleen voor de hulpdiensten is een goede bewegwijzering belangrijk. Steeds meer bezorgdiensten komen pakjes aan huis leveren. En daar durft het ook wel eens fout lopen. “Geregeld hoor ik van inwoners dat hun pakje weeral op een verkeerde plaats geleverd is, of soms verloren gaat. Dat kan best vervelend zijn, zeker als de onduidelijke bewegwijzering de oorzaak is.”

Oplossingsgericht

Daarom dient Renzo een voorstel in bij de gemeente om een inventaris op te maken van de straatnaamborden die aan verandering toe zijn. “Dankzij een goede inventaris kunnen we de pijnpunten opsporen en zo oplossingsgericht werken. Die inventaris zal ook regelmatig hernieuwd moeten worden, aangezien het landschap in Pittem en Egem geregeld verandert door de nieuwe bouwprojecten.”

Schoolomgeving

NieuwPittemEgem wil de klemtoon op verkeersveiligheid leggen. “De gemeente heeft zeker al heel wat inspanningen geleverd inzake verkeersveiligheid, maar toch is er ruimte voor verbetering. Dat vinden wij als partij heel belangrijk. We stelden bijvoorbeeld voor om extra zebrapaden aan te leggen aan de schoolomgeving.”

“De burgemeester antwoordde ons aanvankelijk dat zebrapaden binnen de zone 30 niet verplicht zijn, maar we zijn toch blij dat de extra zebrapaden aangebracht zijn. Het is belangrijk dat de schoolgaande jeugd zich veilig kan verplaatsen. Er is zeker nog nood aan extra veiligheid rond de schoolomgeving.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier