Dries Couckuyt neemt ontslag als gemeenteraadslid van Ingelmunster bij SP.A+

Dries Couckuyt in de Jan Breydelstraat in Ingelmunster, die hij binnen enkele maanden ook verlaat, ongetwijfeld voor een stad. (foto FODI)©FODI
Dries Couckuyt in de Jan Breydelstraat in Ingelmunster, die hij binnen enkele maanden ook verlaat, ongetwijfeld voor een stad. (foto FODI)©FODI
Redactie KW

Dries Couckuyt is niet langer gemeenteraadslid. Het boegbeeld van SP.A+ gaf na de zitting van de meest recente zitting zijn ontslag omdat hij zich wil focussen op zijn doctoraat in de economische wetenschappen. Van 2016 tot 2018 was hij nog OCMW-voorzitter. “Alles wat ik ga doen, valt moeilijk te combineren met in Ingelmunster wonen en actief zijn in de lokale politiek”, klinkt het.

Het nieuws sloeg in als een bom, want Dries was een stemmentrekker binnen SP.A+. Hij was een luisterend oor, een verzoener, een stevige steunpilaar. Sinds december 2019 is hij ook een van de 16 leden van het nationaal partijbestuur van SP.A.

“Dit jaar rond ik mijn doctoraat af. Daarna ga ik verder werken aan diverse universiteiten. In al mijn toekomstpistes passen de lokale politiek en Ingelmunster niet meer, omdat ik ook elders ga wonen”, zegt Dries (32) uit de Jan Breydelstraat.

In april 2009 regelden we voor je – omdat je interesse had in politiek – een ontmoeting met minister Hilde Crevits. In november 2009 werd je bestuurslid van SP.A+. We stonden in feite aan de wieg van je politieke loopbaan, juist toch?

Dries: “Dat was inderdaad de start. Ik was 16 toen ik interesse kreeg in politiek. We maakten dan die uitstap met Hilde Crevits van CD&V. Kort erna engageerde ik mij bij SP.A Ingelmunster.”

Op het einde van de meest recente gemeenteraad nam je afscheid. Hoelang dacht je al aan je ontslag?

“In het najaar van 2020 begon ik na te denken over mijn toekomst. Dit jaar heb ik veel werk en sluit ik mijn doctoraat af aan UGent. Ik moet keuzes maken. Wat ga ik met mijn leven op professioneel vlak doen? Zonder dat dit nu al concreet is, weet ik welke pistes er op tafel liggen. Alles wat ik ga doen, valt moeilijk te combineren met in Ingelmunster wonen en actief zijn in de lokale politiek. Eind december sprak ik erover met Enigo Vandendriessche en in januari verwittigde ik de mensen die heel belangrijk waren tijdens mijn loopbaan.”

Sinds april 2013 ben je voorzitter van SP.A+, nu samen met Enigo. Het is ongetwijfeld moeilijk om dit los te laten.

“Ik bouwde hier iets op. Stop ik ermee, dan is het voorbij. Dat gaat over herinneringen, realisaties, vriendschappen… Dat vormde mij als mens. Ik deed elf jaar aan politiek, dat is een derde van mijn leven en dan nog eens in mijn eigen gemeente. Zoiets heeft een serieuze impact. Het is helemaal niet gemakkelijk om zo’n beslissing te nemen.”

Toen SP.A+ na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 niet meer tot de meerderheid behoorde, was er bij jou precies innerlijk iets gebroken. Ik zag de gedreven, gemotiveerde Dries nog zelden terug.

(stilte) “Euh… ik begrijp dat je die indruk hebt. Die verkiezing van 2018 toont hoe mooi, maar ook hoe minder mooi politiek kan zijn. Het was een moment om te koesteren omdat we door de kiezers werden beloond. We gingen van één naar drie zetels, van 11,5 % in kartel met Groen naar 16,5 % zonder kartel. We werden beloond voor ons teamwerk. Door het politieke spel konden we echter niet verder meebesturen. Spijtig.”

Na die verkiezing zat je in een dipje en trok je voor je werk naar Vietnam. Dacht je daar al aan stoppen?

“Dat was acht maanden na de verkiezingen, maar het is wel zo dat ik door die opdracht voor UGent zag welke mogelijkheden mijn leven nog te bieden heeft. Het is niet omdat ik al elf jaar aan politiek deed, dat ik dit voor de rest van mijn leven moet doen. Ik wil nog andere dingen doen. Het was nu hét moment om die beslissing te nemen.”

Je behaalde in oktober 2018 409 voorkeurstemmen. Kan SP.A+ in oktober 2024 de meerderheid halen, zonder jouw inzet?

“Ik ben ervan overtuigd dat SP.A+ nog in de meerderheid zal raken. Wanneer? Dat weet ik niet. Toen ik er in 2009 aan begon, zat SP.A volledig aan de grond. We groeiden als team en in procenten. Als het toen kon, zal het in de toekomst zeker nóg mogelijk om in de meerderheid te raken. Dat hangt niet enkel van mezelf af, het is een werk van veel mensen, van een hele ploeg.”

Stel dat SP.A+ na de verkiezingen van 2018 nog in de meerderheid zat en dat je nog OCMW-voorzitter was. Was die ommekeer dan ook gebeurd?

“Dat weet ik niet… Er ging ooit wel een dag komen dat ik ging stoppen met lokale politiek, omdat ik al vanaf heel jonge leeftijd andere dingen wilde doen in het leven. Ik vind het zelfs goed om niet een heel leven als politicus door te brengen. Ik heb van niets spijt, maar het is tijd om andere dingen te doen.”

Volgens je persnota komt politiek niet meer op de eerste plaats. Is dat ook zo op nationaal vlak? Sinds december 2019 zit je bij de top zestien van de SP.A.

“Zolang ik in Ingelmunster actief ben, blijf ik mijn andere nationale verplichtingen vervullen. SP.A is de partij waar voor mij alles begon. Misschien neem ik in de toekomst ooit ineen actievere rol op. Nu wil ik iets anders doen en dat gaat niet samen met een lokaal mandaat in Ingelmunster. Politiek komt nu op plaats twee of drie, niet meer op één.”

Je bent een goede vriend van de nationale voorzitter Conner Rousseau. Zie je in de toekomst toch nog een mooie politieke carrière voor je weggelegd?

(lacht) “Daar kan ik nu niets over zeggen. Nu ga ik mijn politieke activiteiten afbouwen omdat ik professioneel iets anders doe. Nu gaat mijn aandacht niet langer louter naar politiek.”

Zien we je ooit terugkeren naar de Ingelmunsterse politiek of is dit hoofdstuk definitief afgesloten?

“Kom ik ooit hier terug wonen dat zal niet direct gebeuren dan zal ik uiteraard mij weer engageren, in welke vorm dan ook bij SP.A+. Maar dat is nu nog ver weg.”

Welke mooie herinneringen bewaar je aan al die jaren plaatselijke politiek?

“Er zijn zoveel mensen die ik wil bedanken voor álles. Het is heel mooi geweest. Moet ik één hoogtepunt eruit halen, dan is dat mijn drie jaar OCMW-voorzitterschap geweest. Dat vond ik een boeiende tijd.”

Wat raakte je het meest?

“Dat er zoveel verborgen armoede is in onze gemeente. Dat opende mijn ogen. Dat is iets dat mij gevormd heeft voor het leven. Ervan bewust zijn dat er nog zoveel mensen in armoede leven in ons welvarend Vlaanderen.”

Zijn die elf politieke jaren verloren jaren geweest?

“Helemaal niet. Ik leerde zoveel bij. Ze zeggen soms dat politiek een eenzame job is, maar ik heb ervaren dat politiek een ploegsport is. Ik heb voor de ploeg van SP.A+-Ingelmunster gespeeld en deed ik heel mooie dingen. Toen ik OCMW-voorzitter was, speelde ik met de ploeg van het OCMW en ook met die van de meerderheidspartij De Brug. Kom je in een bepaalde omgeving terecht, dan is het belangrijk om als team te werken. Dat is de enige manier om te slagen en gewaardeerd te worden.”

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.