Dries Couckuyt neemt afscheid van Ingelmunsterse politiek

Opvolgster Sandy Priem schonk Dries Couckuyt op de gemeenteraad een bedankje.© vadu
Opvolgster Sandy Priem schonk Dries Couckuyt op de gemeenteraad een bedankje.© vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Verrassing op de gemeenteraad van dinsdagavond, waar Dries Couckuyt zijn afscheid als raadslid aankondigde. De voormalige OCMW-voorzitter verandert in de loop van dit jaar van werk en trekt daarvoor weg uit Ingelmunster.

“Als ik nu al weet dat mijn toekomst ergens anders ligt, dan moet ik plaats maken voor iemand die zich 100% op de taak van gemeenteraadslid kan toeleggen”, reageert Dries. “Mijn lokaal politiek engagement heeft me veel mooie momenten bezorgd maar is steeds moeilijker te combineren met mijn professionele loopbaan.”

Dries kan terugblikken op zes jaar als OCMW-raadslid (2013-2018), drie jaar als OCMW-voorzitter (2016-2018) en twee jaar als gemeenteraadslid (2019-2020). “Dit is eigenlijk al heel wat, voor iemand van 32 jaar”, lacht Dries Couckuyt.

“En dan vergeet ik nog de jaren daaraan voorafgaand toen ik samen met Enigo Vandendriessche en Johan Bossuyt onze SP.A-afdeling terug op de kaart zette hier in Ingelmunster. Ik zal in totaal 11 jaar politiek actief geweest zijn in onze gemeente.”

Sandy Priem vervangt Dries

Aan het politieke engagement in Ingelmunster komt nu dus een einde. “In de loop van dit jaar behaal ik mijn doctoraat aan de Universiteit Gent. Ik heb voor mezelf beslist om verder te gaan met academisch werk aan universiteiten. Het wordt een moeilijke combinatie om dit vanuit Ingelmunster te doen.”

Als ik weet dat mijn toekomst ergens anders ligt, moet ik eerlijk zijn met ons team van SP.A Ingelmunster, met de gemeenteraad, en vooral met de kiezer . Ik zou nog enkele maanden kunnen blijven zitten maar dat zou niet correct zijn. Ik maak beter onmiddellijk plaats voor iemand die zich 100% op de taak van gemeenteraadslid kan toeleggen.” Die taak gaat nu naar Sandy Priem, die Dries op de gemeenteraad nog een fles cadeau gaf als dank voor zijn inzet.

‘Politieke broer’

SP.A-voorzitter Enigo Vandendriessche spreekt van een verlies voor zijn partij en voor de Ingelmunsterse politiek. “ Zijn frisse ideeën en nuchtere manier van werken, zijn een voorbeeld voor velen . Grote show verkopen, was niet aan Dries besteed; het ging hem om de inhoud en het resultaat. Als OCMW-voorzitter had hij een groot hart voor mensen in nood en ook het personeel kon steeds op hem rekenen.”

“Ook vanuit de oppositie stelde Dries zich steeds constructief op. Met voorstellen om de verkeersveiligheid te verbeteren bijvoorbeeld zoals het parkeerverbod aan de fietsoversteekplaats op de ring aan de Kortrijkstraat. Met het vertrek van Dries verdwijnt mijn ‘politieke broer’ uit de gemeenteraad. Elf jaar lang hebben we schouder aan schouder onze idealen verdedigd, de partij opgebouwd en ons ingezet voor de Ingelmunsternaren.”

“We vormden een unieke tandem en vulden elkaar perfect aan. Gelukkig hebben we in de partij een brede groep gemotiveerde én bekwame mensen. Dries opvolgen zal niet gemakkelijk zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat Sandy dat heel goed zal doen, met haar eigen accenten en 200% inzet.”

‘Wezenlijke bijdrage’

Ook burgemeester Kurt Windels bedankte Dries. “We hadden al voelen aankomen dat je Ingelmunster op een dag zou overstijgen, maar niet dat het zo vlug zou gebeuren. Ik wil je namens de hele raad bedanken voor de voorbije jaren. Ondanks onze partijverschillen verliep dat vlot en heb je een wezenlijke bijdrage geleverd aan het lokale bestuur. Je bent een talentvolle en ambitieuze jongeman, die een grote academische toekomst wacht.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.