Drie oud-schepenen krijgen titel van ereschepen: “Dosis gezond verstand”

We zien zittend v.l.n.r. ereschepen Gino Keirsschieter, ereschepen Tamara Schotte, burgemeester Joris Hindryckx en ereschepen Geert Van Exem. Achteraan staan schepenen Jeroen Vandromme, Tessa Vandewalle, Olivia Masselin, Ann Vansteenkiste en Erik Verbeure en gemeenteraadsleden Ronny Goderis, Eric Beghein, Filip Despierre, Birger Kimpe, Dries Delheye en Peter Van Ryckeghem. (foto ACK) © Annie Callewaert
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

In het gemeentehuis van Houthulst kregen drie oud-schepenen de titel van ereschepen. Belangrijke voorwaarde om die titel te kunnen krijgen, is minstens acht jaar de functie van schepen uitoefenen. Tamara Schotte (47, Vooruit), Geert Van Exem (56, CD&V) en Gino Keirsschieter (74, CD&V) voldoen aan dat criterium.

Tamara Schotte was vijftien jaar schepen, onder andere van Jeugd, Financiën, Kinderopvang en Senioren. “Tamara was heel jong toen ze schepen werd bij door de wol geverfde coalitiepartners”, blikt burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) terug. “Coalitiepartners zijn officieel vrienden, maar kunnen ook vijanden zijn. Tamara had de kunde om het laagje vernis van de grootste partij af te krabben. Er zijn mensen van grote velden en mensen van kleine akkers. Beiden zijn nodig, van de laatste het meest. Mensen van grote velden mogen niet talrijk zijn, maar jij was er een van”, sprak burgemeester Hindryckx.

Landbouwbelangen

Geert Van Exem was 26 jaar schepen en meteen ook de eerste Merkemnaar die na de fusie schepen werd. Zijn bevoegdheden waren onder andere Sport, Milieu, Openbare Werken en Landbouw. “Geert is per definitie een harde werker, want hij is een West-Vlaamse boerenzoon”, typeert burgemeester Hindryckx zijn partijgenoot. “Geboren en getogen in een sympathieke familie, onmogelijk om ruzie mee te krijgen, was Geert een grote aanwinst voor de gemeenteraad en het schepencollege. Hard werken, veel gezond verstand gebruiken en goed weten wat er in de onderbuik van de gemeente plaatsvindt, dat behoort tot het DNA van Geert. Bovendien bleef hij als boerenzoon voornamelijk de belangen van de landbouwers verdedigen. Ook als schepen was hij een man tussen de mensen. Hij koos er uitdrukkelijk voor om zijn eigen beroepscarrière op een lager pitje te zetten voor het uitoefenen van zijn gemeentelijk mandaat. Geert heeft zijn leven ondertussen een heel andere wending gegeven en het gemis in het schepencollege is groot”, klinkt het bij de burgemeester.

Gino Keirsschieter tenslotte was 12 jaar OCMW-voorzitter. “Gino is een echte Houthulstenaar. Een man van het volk, maar ook niet helemaal”, zegt de burgemeester.

Engagement

“Hij werd in de loop der tijden een man met groot informeel leiderschap. Men zegt soms wel niemand is sant in eigen land, maar Gino kon dit wel. Hij is een unieke combinatie van toegankelijkheid en intelligentie. Er werd altijd echt naar hem geluisterd. Gino heeft altijd al een katholieke én een sociale ingesteldheid of overtuiging gehad. Het paste hem dan ook dat hij bewust koos voor het OCMW. Het was een verhaal en een engagement dat gewoon klopte, al had ik hem op bepaalde tijden liever als schepen gehad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier