Dominique Cool reageert na politieke commotie in Langemark-Poelkapelle: “Burgemeester worden was nooit mijn ambitie”

Dominique Cool voor het gemeentehuis in Langemark: “De drie partijen hebben heel duidelijk gemaakt dat ze absoluut verwachtten dat ik de taak van burgemeester op mij zou nemen.” © KPL
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Met Dominique Cool (N-VA) krijgt Langemark-Poelkapelle voor het eerst sinds mensenheugenis een burgemeester aan het roer die niet van CD&V-signatuur is. “Geen enkele partij heeft nog zin om gedomineerd te worden door CD&V”, zegt de man die er naar eigen zeggen nooit van gedroomd heeft om burgemeester te worden.

Exact een week geleden werd Dominique Cool (50) voor het eerst wakker als nieuwe burgemeester van Langemark-Poelkapelle. De avond voordien, donderdag 16 september, werd op een extra gemeenteraad de constructieve motie van wantrouwen tegen het gemeentebestuur goedgekeurd. Dominique Cool werd aangesteld als nieuwe burgemeester. Maar die sjerp was eigenlijk nooit zijn droom, zegt hij zelf. “Absoluut niet! Ik heb dat trouwens ook meermaals duidelijk gemaakt aan CD&V. Ik had het ook de andere leden van deze nieuwe coalitie gegund. Maar het decreet bepaalt nu dat diegene met de meeste stemmen in de grootste partij van de coalitie burgemeester wordt. Je kan daar dan nog van afzien, maar dan ontloop je je verantwoordelijkheid. De drie partijen hebben ook duidelijk gemaakt dat ze absoluut verwachtten dat ik die taak op mij zou nemen.”

Laten we eens terugkeren naar het begin van je politieke carrière. In 2012 kwam je voor het eerst op bij de verkiezingen. Hoe ben je in de politiek terechtgekomen?

Dominique Cool: “Samen met Joost Ennaert heb ik in 2011 de lokale N-VA-afdeling opgericht. Begin 2012 zijn daar een aantal mensen van het toenmalige Welzijn bij gekomen en dan is alles in een stroomversnelling geraakt. Tegen april hadden we al honderd leden en dat was een voldoende grote basis om voor het eerst te kunnen opkomen bij de verkiezingen. Ik raakte aanvankelijk niet verkozen, maar omdat Claudine Muylle liever naar de OCMW-raad ging, kwam ik toch in de gemeenteraad.”

Zes jaar later kwam N-VA voor het eerst in de meerderheid terecht, een coalitie die nu opgeblazen werd. Heb je achteraf bekeken spijt dat je toen in die coalitie gestapt bent?

“Spijt komt na de zonde. Feit is dat die coalitie nooit een kans gekregen heeft. Vanaf dag één werden er afspraken niet nagekomen door CD&V en was het voor hen vooral zaak om er zelf beter uit te komen dan de coalitiepartner. Er werd ons weinig gejeund. Wij hadden dat absoluut niet verwacht. We waren er echt aan begonnen met het idee om samen te werken, maar van een samenwerking is er nooit sprake geweest. Zowel naar het personeel als naar de bevolking toe werden er voortdurend negatieve beelden over onze partij verspreid. Onze gemeente was eigenlijk al vele maanden structureel onbestuurbaar. Wij zaten gevangen in de coalitie.”

Ik begrijp niet dat CD&V verrast is, we hebben het hen elke week gezegd

“Wij hadden initieel nochtans niet de bedoeling om de boel op te blazen, maar begonnen wel al te kijken richting 2024. Een nieuwe samenwerking met CD&V was uitgesloten. En dan hoorden we dat zowel Vooruit als Tope8920 gelijkaardige ervaringen hadden met CD&V. Niemand heeft nog veel zin om hun manier van samenwerken te volgen waarbij je zeer zwaar gedomineerd wordt. De nieuwe coalitie werd helemaal beklonken toen we hoorden dat CD&V naar Jean-Marie Callewaert (Vooruit) was getrokken om hem de schepenportefeuille van Peter Vantomme aan te bieden.”

Jullie hebben nu een nipte meerderheid van tien tegen negen zetels. Heb je daar geen schrik voor?

“Nee, omdat we alle gemeenteraadsleden maximaal zullen betrekken bij de besluitvorming en iedereen ook recht heeft op zijn of haar mening. Daarom zullen we ook elke maand een fractievergadering houden met alle raadsleden. Ik voel in alle fracties een absolute honger om te willen samenwerken. Mocht die er niet zijn, zou ik er zelfs niet aan willen beginnen.”

Kun je de ontgoocheling van CD&V begrijpen?

“In zekere zin wel. Maar ik begrijp niet dat ze verrast zijn. Wij hebben elke week gezegd dat we op die manier niet zouden blijven samenwerken. Dat CD&V nu het grote slachtoffer uithangt, begrijp ik ook niet. Waarom kan CD&V niet eerlijk communiceren dat de gemeente onbestuurbaar was en dat dat een slechte zaak is voor de gemeente?”

Op sociale media heb je de voorbije weken behoorlijk wat bagger over je heen gekregen, tot zelfs persoonlijke verwijten. Kan je dat makkelijk van je afzetten?

“Mentaal bereid je je daar wel een stuk op voor. Maar als je kijkt van wie die reacties komen, dan zijn dat dikwijls mensen die ofwel niet in onze gemeente wonen ofwel heel direct gelinkt zijn aan CD&V. Twee weken geleden was er kermis in Poelkapelle en niemand is daar een emmer bagger over mijn hoofd komen gieten. Er waren wel mensen die mij kwamen vragen of het echt zo slecht ging in het schepencollege. Ik wil en zal ook niet reageren op persoonlijke verwijten.”

De nieuwe meerderheid lanceerde al een lijst met projecten. Maar wat wil je persoonlijk graag realiseren?

“Ik vind het absoluut belangrijk dat we kunnen werken aan een organisatie die zich een stukje vlakker opstelt. De huidige organisatie is te hiërarchisch. Er moet overleg zijn op alle niveaus met elkaar. Iedereen moet zich betrokken voelen bij het bestuur, maar het bestuur moet zich ook betrokken voelen bij de werking. Dat zal leiden tot vluggere besluitvorming. Alles moet gebeuren in een geest van vertrouwen. En alles moet zo open en transparant mogelijk gebeuren.”

Privé: Dominique groeide op in een landbouwersgezin in Poelkapelle, waar hij nu nog altijd woont. Hij is gehuwd met Nancy Pattyn (48) en heeft twee dochters: Melissa (25) en Vanessa (24).

Loopbaan: Na zijn studies industrieel ingenieur elektromechanica werkte Dominique in enkele bedrijven. Sinds een vijftiental jaar werkt hij nu als freelance ingenieur projectmanagement.

Hobby’s: Hij verzamelt oude postkaarten en heeft er nu zo’n 30.000 in zijn bezit. Daarnaast probeert hij ook jaarlijks een heavy metal muziekfestival bij te wonen met zijn schoonbroer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier